Podijeli članak

Potres magnitude 7.0 pogodio je okolicu grčkog otoka Samos, otočje Dodekanez te turski priobalni grad Izmir. Potres se dogodio 17 kilometara u moru zapadno od provincije Izmir u Turskoj. 

Prema pisanju grčkog dnevnog lista Ekathimerini, podrhtavanje koje je trajalo dugo osjetilo se diljem Grčke te sve do Istanbula. 

Lokalni mediji javljaju o šteti na objektima i cestama, srušenim zgradama na Samosu. Prema izvješćima iz Turske nekoliko zgrada u Izmiru se također urušilo zbog potresa. Turski predsjednik Tayip Erdogan je kazao kako su odmah poduzete sve potrebne mjere te aktivirane sve relevantne institucije, prenosi Jutarnji.hr. 

Urušavanje cijele zgrade

Nakon prvog potresa, uslijedilo je još 12 potresa magnituda između 3.4 i 4.7 po Richteru.

Turski novinar Faith Portakal, koji je bio u Izmiru tijekom potresa, u videu objavljenom na Twitteru je kazao kako nikad u životu nije doživio tako jak potres. 

- Tlo nije prestajalo podrhtavati - kazao je. 
 


Kako pišu turski mediji, ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu je kazao kako je za sada prijavljeno rušenje šest velikih zgrada u Izmiru, no gradonačelnik Izmira Tunç Soyer kazao je da je srušeno preko 20 zgrada. Ministar okoliša Murat Kurum kazao je, javlja CNN Turk, kako ima najmanje 5 srušenih zgrada te da se ispod ruševina nalaze građani.