Podijeli članak

Posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji očekivano prolazi uz sigurnosne mjere na najvišoj razini.   

O Putinovoj sigurnosti brine više od 5.000 srbijanskih policajaca i pripadnika tajnih službi te oko 300 do 350 ruskih pripadnika sigurnosti koji su, kako tvrde srbijanski mediji, ranije ovog tjedna već doputovali u Beograd.    

Nakon što je Putin sletio u Beograd s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prvo je posjetio Groblje osloboditelja Beograda.  

Tom prilikom kamere su snimile i jedan zanimljiv detalj. Naime, u Putinovoj brojnoj sigurnosnoj pratnji isticao se posebno jedan tjelohranitelj. On je čvrsto držao jednu crnu torbu i u stopu pratio Putina. 

Kako pišu srbijanski mediji, radi se o posebnoj torbi - unutra se nalaze kontrole za nuklearno naoružanje Rusije.   

Poznate su scene iz američkih filmova u kojima se američki predsjednici ne odvajaju od naizgled poslovne torbe u kojoj se kriju kontrole za nuklearno oružje. No, za razliku od američke torbe koju zovu "Football", ruska verzija ima svoje ime - "Čeget".  

Kako piše Blic, ime je ta torba dobila po jednom planinskom vrhu na Kavkazu koji bi u prijevodu značio - "crn". 

Čeget u svakom trenutku omogućuje ruskom predsjedniku da bude u komunikaciji s ruskim vrhovnim zapovjedništvom nuklearnih snaga. Blic ističe da je jednom Boris Jelcinj čak i upotrijebio torbu i upalio Čeget 1995. zbog lansirane rakete u Norveškoj. Srećom tada se radilo samo o meteorološkoj raketi pa nije došlo do reakcije...