Podijeli članak

Nusret Imamović, radikalni vehabijski vođa iz Gornje Maoče, kojeg je američki State department još 2014. godine stavio na specijalnu globalnu listu deset najtraženijih terorista na svijetu, i dalje boravi u Siriji, u koju je otputovao iz BiH još 2013. godine.

Odveo obitelj

On je u BiH važio za vehabijskog vođu, a u Siriji se pridružio terorističkoj organizaciji El-Nusra frontu. U ratom zahvaćeno područje poveo je i cijelu obitelj. Smatra se prvim vehabijskim liderom koji je počeo proces vrbovanja mladića iz BiH za rat u Siriji, piše Avaz.ba.

Sigurnosne agencije u BiH sada, dok traju odlučujuće borbe između sirijskih snaga i tzv. Islamske države (ISIS), kojoj pripada i El-Nusra front, provjeravaju nalazi li se među nastradalim ili zarobljenim teroristima i Imamovićevo ime.

Imamović je, prema operativnim podacima policijskih agencija u BiH, u posljednje tri godine boravio u gradu Azazu, a imao je i svoju jedinicu koja ga je čuvala. Pripadnici ISIL i El-Nusre koji su se vratili u BiH, a osuđeni su pred Sudom BiH, ispričali su istražiteljima da je Imamović u Siriji obavljao poslove i šerijatskog suca. Ali, u posljednje vrijeme gubi mu se svaki trag i sumnja se da se krije.

Tko je zarobljen?

Ipak, kako su terorističke organizacije Islamska država i El-Nusra pred porazom, provjerava se sada gdje se Imamović i članovi njegove obitelji nalaze i tko ih štiti. Pogotovo što je područje grada Azaza gotovo uništeno još prošle godine napadom ruskih snaga.

Kako navodi Avaz.ba u zarobljeništvu se nalaze Emir Ališić i njegov posinak Hamza Labidi, ali i Alija Keserović, koji je bio čoban osuđenog Bilala Bosnića.

Bio pripadnik „El-Mudžahida“

Nusret Imamović je rođen 26. rujna 1971. godine u mjestu Lipovica kod Kalesije. Završio je u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu. Tijekom rata bio je pripadnik jedinice „El-Mudžahid“. Nakon rata otišao je u Emirate, gdje je diplomirao na Fakultetu za šerijatsko pravo i vratio se u BiH.

Živio je neko vrijeme u Zavidovićima, da bi se 2006. godine preselio u Gornju Maoču, koju je pretvorio u vehabijsko uporište. Iz Maoče je otišao u Siriju.

Imamović je po nalogu Tužiteljstva BiH, u sklopu istrage o napadu na Veleposlanstvo SAD u Sarajevu, hapšen 2012. godine skupa s bratom Eldinom, ali je ubrzo pušten na slobodu