Podijeli članak

Učestala konzumacija crvenog mesa može biti uzročnik srčanih oboljenja, no ako se odreknete konzumacije te namirnice, rizik možete smanjiti već nakon mjesec dana.

Novo istraživanje pokazalo je i koliko je brza hrana loša za naše zdravlje. Nije riječ samo o masnoćama, praznim kalorijama i nakupljanju neželjenih kilograma. Rezultati istraživanja pokazali su, ako jedete burger svaki dan, da to može biti jak okidač za srčani udar. 

U zaključcima istraživanja navodi se i kako konzumacija crvenog mesa povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za deset puta.

Pri konzumaciji takve hrane nastaje organski spoj  TMAO (trimethylamine N-oxide), a visoke razine ovog spoja u organizmu povezane su s moždanim i srčanim udarom i preranom smrću.

Posljednje istraživanje po prvi put je pokazalo kako se taj rizik smanjuje već u razdoblju od mjesec dana nakon prestanka konzumacije crvenog mesa.

Ovo je prvi put, koliko smo upoznati, da je istraživanje pokazalo promjene u bubrezima s promjenom prehrambenih navika. Nije samo stvar u utjecaju vode i soli na te organe, objasnio je dr. Stanley Hazen, direktor Cleveland Clinic Centera for Microbiome and Human Health.

Znamo kako način života može utjecati na kardiovaskularno zdravlje, a ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo povezanost TMAO-a i srčanih oboljenja.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu European Heart Journal, a dobiveni su analizama krvnih uzoraka i uzoraka urina uzetih od 113 osoba.

Oni su podijeljeni u tri skupine i svaka je dobila drukčiji plan prehrane. Osobe koje su izbacile crveno meso sa svojih jelovnika, imale su manje razine TMAO-a u organizmu tijekom sljedećeg mjeseca, piše Večernji.hr.