Podijeli članak

Ljubav je odgovor na sva pitanja? Pa, baš i nije. Često i sama ostavlja pitanja i nedoumice. Što kažu psiholozi, koliko je ljubomore u vezi zapravo normalno. Ugrubo rečeno: ako nas ljubomora totalno preuzme, onda je ljubomore previše, no ako je uopće ne osjećamo – onda je premalo, tvrde stručnjaci, piše miss7.

Zlatna sredina, kao i uvijek  

Premda same ne uživamo u osjećaju ljubomorne, ponekad nas razveseli kad naš partner pomalo ljubomorno reagira, zar ne? Ljubomora pripada modelu naše ljubavne veze, poput straha od visine kod planinarenja po strmim liticama. Naravno da ne želimo da nas preplavi i muči, ali je ponekad trebamo kako bismo ostale oprezne i budne. 

Zapravo je ljubomora naš „ljubavni signal upozorenja“ koji točno registrira svako podrhtavanje prije eventualnog potresa. Postoji li razlog za brigu? Možda nismo više toliko bliski i povezani? Je li naša ljubav ugrožena? Je li toliko slaba da je druge osobe mogu ugroziti?
 


Ljubomorni smo jer volimo  

Ljubomora se javlja kad vjerujemo da je netko s našim dragim postao bliži od nas samih – i taj osjećaj može biti strašan. Odrasle smo, ali tada se osjećamo nemoćno poput djeteta. Kad se za nekoga čvrsto vežemo i volimo ga, onda smo emotivno ovisne, a kako nas uče da ljubomora i zavist nisu lijepi osjećaji, ne znamo se baš najbolje nositi s ljubomorom. 

Što smo manje otvorene prema partneru, to nas više pogađa ljubomora. A ako je netko kao dijete doživljavao povezanost kao nešto vrlo nesigurno, onda kasnije brže i češće reagira ljubomorno. Ali, primjerice, ako su partner ili partnerica nedavno imali aferu, ljubomora nije pretjerana, nego je znak da se prevareni partner još uvijek nesigurno osjeća. 

Dakle, ljubav ima puno veze sa strahom od povezanosti. A tko nije nikada ljubomoran, taj nesvjesno izbjegava rizik od dublje povezanosti. Ljubomorom pokazujemo našu nesigurnost kad je riječ o vezi s čovjekom koji nam je jako važan u životu. Ako se ljubomora među vama može primiriti, onda je nema previše. A ako vas malo ljubomore čini poželjnijima u očima partnera, onda je nema premalo.