Podijeli članak

NBA liga prekida se zbog koronavirusa nakon što je otkriveno da je centar Utah Jazza Rudy Gobert zaražen. Zasad je još nepoznato hoće li se nastaviti i što će biti s preostalih 259 utakmica koje su se trebale odigrati prije play-offa.

"Dojam je da će se sezona nastaviti u nekom trenutku, ali jasno je da će raspored biti skraćen", javio je Adrian Wojnarowski s ESPN-a.

Samo nekoliko sati ranije vlasnici NBA klubova imali su sastanak koji je išao u smjeru odluke da se sezona nastavi bez gledatelja, a konačna odluka trebala je biti donesena danas.

Tri utakmice sinoćnjeg programa bile su već završile, a jedna je bila u tijeku kad je objavljena šokantna vijest, a susret Sacramenta i New Orleansa je otkazan, baš kao i okršaj Oklahoma Cityja i Ute, za koju igra zaraženi Gobert.

"Ljudi s kojima sam razgovarao nemaju pojma koliko će ovo potrajati, ali nema puno optimizma da će se sezona nastaviti. Postoji bojazan da je veća šansa kako će se sve ovo proširiti na cijelu zemlju nego se smiriti. A ako se pogorša, sigurno se neće vratiti i igrati u praznim ili u manjim dvoranama kako bi utakmice bile na televiziji", javio je Chris Mannix iz Sports Illustrateda.

S obzirom na proces inkubacije od dva tjedna, pitanje je koliko se virus COVID-19 već proširio. Ne zna se, dakako, kad je točno Gobert zaražen, ali u posljednja dva tjedna Utah je igrala protiv Toronta, Detroita, Bostona, New Yorka, Clevelanda i Washingtona. Četiri od tih šest utakmica igrala je u gostima. 

Svim igračima tih momčadi preporučena je samoizolacija, ali svi su ti klubovi već igrali i protiv drugih protivnika, kao što su i suci na Utinim utakmicama sudili i druge dvoboje, pa se poveznice mogu napraviti s doslovno svih 30 NBA momčadi.

Sigurno je samo da će NBA liga biti prekinuta na najmanje dva tjedna, koliko traje proces inkubacije i standardna karantena, ali realno, prekid će trajati dulje, ako ćemo uspoređivati s odlukama o prekidima sportskih natjecanja u Italiji, koja su obustavljena do početka travnja, prenosi Index.hr

Još nije konačno odlučeno hoće li momčadi trenirati u tom razdoblju, ali je izvjesno da neće. Igrači će najvjerojatnije biti plaćeni u razdoblju prekida, iako u kolektivnom ugovoru postoji stavka koja ostavlja mogućnost ligi da ne plaća igrače za propuštene utakmice u slučaju ekstremnih događaja, poput epidemije.