Podijeli članak

Iako se situacija u pogledu pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini iz dana u dan pogoršava, čini se da bh. populacija još uvijek nije spremna cijepiti se, jednom kada cjepivo bude dostupna. Također, bh. građani u većini smatraju da cjepivo ne bi trebala biti obavezna za sve.

S druge strane, potrebno je dodatno apelovati na svijest građana o učestalijem poduzimanju osnovnih mjera samozaštite poput pranja ruku, izbjegavanja grljenja i rukovanja i držanja fizičke distance kako bi se spriječilo širenje virusa.

Kompanija Valicon nastavlja, kontinuirano od mjeseca ožujka, na tjednoj/dvotjednoj osnovi pratiti utjecaj pandemije COVID-19 na građanke i građane Bosne i Hercegovine. Istraživanja su provedena putem Valicon online panela JaZnam.ba na reprezentativnim uzorcima za BiH (n=500-650 po valu) online populacije.


39% bh. građana se ne planira cijepiti protiv COVID-19


Širenjem pandemije, sa sve većim porastom broja zaraženih virusom COVID-19, te sa sve većim udjelom mlade i zrele populacije koji obolijevaju, u svijetu se s velikim interesiranjem i očekivanjima prate i informacije o testiranjima i mogućnostima pronalaska učinkovite vakcine. Osim izazova pronalaska učinkovite vakcine postoji i izazov prihvaćanja vakcine od strane javnosti, ali i pitanje koje se nalazi pred vladajućim institucijama – hoće li vakcinacija biti obavezna za sve građane. Stoga, kompanija Valicon je htjela ispitati stavove bh. populacije u vezi potencijalne vakcine protiv COVID-19. Prema trenutnim rezultatima, bosanskohercegovačka populacija nije u potpunosti sigurna da li bi se cijepila protiv COVID-19.

Za cijepljenje je 32% bh. populacije, a protiv 39%, dok je ostatak populacije neodlučan i nema jasan stav kada je u pitanju namjera eventualnog cijepljenja protiv COVID-19.

Kada detaljnije pogledamo dobivene rezultate, tek 11% populacije je u potpunosti sigurno da bi se cijepilo, jednom kada cjepivo bude dostupna, dok je onih koji bi se vjerojatno cijepilo, ali nisu potpuno sigurni nešto više - 21% ili petina bh. populacije.

S druge strane, čak 39% bh. populacije nema namjeru da se cijepi - od toga 22% ili petina navodi da se sigurno ne bi cijepilo, a 17% se vjerojatno ne bi cijepilo. Pored toga, značajan je procenat onih građana (29% ili gotovo trećina) koji nisu sigurni oko cijepljenja protiv COVID-19 što govori da među bh. građanima vlada određeni stupanj nesigurnosti i bojazni kada je u pitanju sama vakcina.

Najčešće navedeni razlozi zbog kojih se bosanskohercegovačka populacija ne bi cijepili su:

- Manjak povjerenja u sigurnost po zdravlje same vakcine protiv COVID-19 (potencijalne nuspojave, sastav vakcine, itd.)
- Generalno nepovjerenje prema vakcinama svih vrsta
- Sumnja u postojanje samog virusa COVID-19
- Vjerovanje da je prirodni imunitet dovoljan u borbi protiv COVID-19 te da nema potrebe za primanjem vakcine
- Ne pripadanje rizičnoj skupini (starija populacija, kronični bolesnici)

Bez obzira na ličnu namjeru o eventualnom cijepljenju, provjerili smo kakav je stav populacije vezano za odluku o mogućoj obavezi cijepljenja koje bi moglo biti postavljeno pred građane BiH.



Tako, kada je u pitanju sama vakcina protiv COVID-19 te hoće li ona biti obavezna za sve građane u Bosni i Hercegovini, ako bi se pitali građani BiH, njih skoro dvije trećine (63%) smatra da cijepljenje ne bi trebalo biti obavezno, dok nešto više od trećine (37%) podržava obavezno cijepljenje protiv COVID-19. Nisu pronađene značajne razlike između muškaraca i žena te po dobnim skupinama.

Da li dovoljno štitimo sebe i druge od zaraze?


Zadnjih dana svjedoci smo apela koji se upućuju bh. javnosti o poduzimanju osnovnih mjera samozaštite kako bi smanjili mogućnost zaraze. Postavlja se pitanje u kojoj mjeri građani BiH se zaista pridržavaju propisanih mjera i što sve čine kako bi lično doprinijeli suzbijanju širenja virusa.

Većina građana, njih 84%, navodi da uvijek ili često pere/dezinficira ruke nakon kontakta s drugima, 77% nastoji održati fizičku distancu i 72% izbjegava rukovanje i grljenje s osobama izvan vlastite obitelji, okruženja. Kada je u pitanju nošenje maski, 81% građana nosi masku u zatvorenim prostorima, ali tek 30% to čini na otvorenom. Većina građana (77%) kaže da izbjegava posjećivati događaje, skupove s većim brojem ljudi, ali manje izbjegavaju posjete kafićima, klubovima i restoranima – to čini njih 56%.

Starija populacija (55+) i osobe ženskog spola su puno više sklonije poduzimanju osnovnih mjera samozaštite kao što je pranje ruku, izbjegavanje rukovanja i grljenja, držanje fizičke distance, nošenje maske (u zatvorenom i otvorenom prostoru) te izbjegavanje društvenih događaja i ugostiteljskih objekata. S druge strane, mladi u dobi od 15-24 su veoma nedisciplinirani kada je u pitanju poduzimanje osnovnih mjera zaštite sebe i drugih protiv zaraze!

Pored toga, građani koji su izjavili da bi se cijepili i protiv COVID-19 jednom kada vakcina bude dostupna značajno češće poduzimaju osnovne mjere samozaštite za razliku od onih koji su protiv vakcinacije.

Općenito, kada promatramo cijelu populaciju, može se reći da se svaki ili gotovo svaki deseti građanin BiH rijetko ili nikada se ne pridržava osnovnih propisanih mjera kao što su pranje ruku, nošenje maske u zatvorenom prostoru, izbjegavanje društvenih događaja, izbjegavanje rukovanja i grljenja, te držanje fizičke distance. Dodatno, svaki četvrti građanin i to uglavnom mlađa populacija redovno posjećuje kafiće i restorane kao što je bio slučaj prije pandemije dok petina rijetko ili nikada nosi masku na otvorenom. Stoga, potrebno je dodatno apelovati na svijest građana o učestalijem poduzimanju osnovnih mjera samozaštite poput pranja ruku, izbjegavanja grljenja i rukovanja i držanja fizičke distance kako bi se spriječilo širenje virusa.

Kompanija Valicon će nastaviti i dalje pratiti stavove i mišljenja bh. populacije po pitanju virusa COVID-19 u BiH, prenosi N1.