Podijeli članak

Dok se s jedne strane većina raduje proljeću, s druge strane dolazak sunca i toplijeg vremena znači i probleme u pitanju migracija jer će ponovno biti velik pritisak na bh. granicu i to će ponovno zadavati glavobolju onima koji se moraju brinuti o sigurnosti ove zemlje.

Posljednje projekcije govore da će u BiH krenuti novih 25 tisuća migranata, piše Večernji list BiH.  S obzirom na to da ih je u BiH lani ušlo toliko, situacija ne izgleda nimalo dobro iako je ministar sigurnosti Dragan Mektić u izjavi za medije primiruje i tvrdi da su od tih 25 tisuća lani čak 22 tisuće napustile BiH, ali mnogi politički dužnosnici ne slažu se s tvrdnjama da ih je toliko napustilo ovu zemlju.

Nažalost, trakavica se proteže i na ovu godinu, a jedini iz USŽ-a koji sigurno idu su domicilni stanovnici koji su sreću pronašli u inozemstvu, premda i oni kroz šalu, ili više kroz istinu, tvrde da bi lakše do Europske unije došli da krenu kao migranti ilegalno preko granica, nego ovako sa svim mogućim zahtjevima. 

Veći stupanj nesigurnosti

Migrantska kriza stvara probleme svima. Samo su u listopadu prošle godine granični prijelaz Maljevac danima blokirali migranati, tako da tim dijelom nisu išli kamioni s robom. Ovih dana su se gospodarstvenici iz Udruge poslodavaca FBiH i Grupacija poslodavaca USŽ-a ponovno oglasili zbog, kako su naveli, neadekvatnog rješavanja statusa migranata koji je rezultirao povećanim stupnjem nesigurnosti.

“Smanjenje poslovnih aktivnosti na području Unsko-sanske županije dodatno usložnjava migrantska kriza i prisutnost velikog broja migranata. Neadekvatno rješavanje statusa migranata rezultiralo je povećanim stupnjem nesigurnosti. Posebno zabrinjava činjenica da je u prošloj godini primijećeno značajno povećanje broja mladih obrazovanih ljudi s područja USŽ-a koji odlaze u treće zemlje, što je prouzročeno smanjenjem poslovnih aktivnosti i investicija”, ističu iz UP FBiH i Grupacije poslodavaca USŽ-a. 

Zaustavljen rast

Strahuju i zbog mogućeg kolapsa turizma u USŽ-u jer se u Bihaću nalazi jedini nacionalni park u FBiH, NP Una. “Postoji opravdana bojazan da će se stalno prisutna migrantska kriza negativno odraziti na dolazak turista i razvoj turizma, čime će izravno ili neizravno biti ugrožene i druge gospodarske grane. Nažalost, nema naznaka da bi se situacija kada je u pitanju migrantska kriza ove godine mogla popraviti. Naprotiv, iz nekih relevantnih izvora doznali smo da Međunarodna organizacija za migracije na području USŽ već planira aktivnosti za iduće tri i više godina - istaknuli su.

Pozvali su i nadležne institucije da ulože dodatne napore kako bi se pitanje migranata sustavno riješilo, osobito u cilju jačanja sigurnosti. Također se traži da se poticajnim mjerama potpomognu tvrtke iz USŽ-a u kojima su, kako se navodi, zbog migrantske krize zaustavljeni rast, razvoj i nova zapošljavanja.