Podijeli članak

Tagovi

 

Cigarete će od 1. siječnja sljedeće godine biti znatno skuplje nego sada, a za koliko će njihove cijene biti više, trebalo bi biti poznato već sljedećeg mjeseca. U listopadu će, naime, Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UIO) BiH donijeti odluku o iznosu pristojbi za 2013. godinu. Iz UNO BiH je pojašnjeno da UO te institucije svake godine donosi odluku o posebnoj ili minimalnoj pristojbi na cigarete.

"Tako se očekuje da Upravni odbor UNO u listopadu donese odluku o posebnom i minimalnoj pristojbi za 2013. godinu. U toj će odluci biti definirano povećanje pristojbe na cigarete od početka 2013. godine. U listopadu će se ujedno i znati za koliko će cigarete da poskupe u idućoj godini", pojasnio je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UNO.

Zasad, dakle, nije poznato koliko "paprenije" će pušače koštati ta navika, ali se zna da prihodi države, "zahvaljujući" ovom poroku, vrtoglavo rastu iz godine u godinu.

Kako saznajemo, BiH je 2006. godine od pristojbi na cigarete prikupila više od 320 milijuna, a ove godine će, očekuje se, ta cifra iznositi čak 850 milijuna KM.
"Zakon o pristojbama u BiH primjenjuje se od 1. srpnja 2009. godine. Njime je predviđeno da se od 2009. do 2014. godine izvrši usklađivanje oporezivanja pristojbom duhanskih prerađevina u BiH sa legislativom Europske unije", naglašava Kovačević.

Liječnici i ostali borci protiv duhanskog dima pozdravljaju to što cijene cigareta u BiH polako, ali sigurno pristižu europske. Brojni stručnjaci ističu da pušenje predstavlja najveći javno-zdravstveni problem.

"I pored učestalog podsjećanja na to da je pušenje štetno po zdravlje, sva moguća istraživanja su pokazala da najbolji faktor za smanjenje broja pušača predstavlja poskupljenje cigareta", ističe Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duhana RS.

Duhanski dim, dokazano je, napada svaku stanicu ljudskog organizma, što izaziva brojne bolesti, uključujući i rak.

Dakle, oni koji su o posljednjoj cigareti razmišljali iz zdravstvenih razloga, zbog skorašnjih poskupljenja imaju argument više da zaborave ovu opaku naviku. Ovaj, kako ga neki nazivaju - užitak, postaje sve veći teret za novčanik.{jcomments on}