Podijeli članak

Tagovi

Davor Ivo Stier reagirao je na odluku Predsjedništva HDZ-a da se sankcioniraju svi članovi stranke koji u WhatsApp, Viber i grupama na Facebooku šire mržnju, prijete ili tek kritiziraju politiku vodstva HDZ-a i samog Andreja Plenkovića.

- Ne bojte se.Nakon pada Berlinskog zida, hrvatski je narod na demokratskim izborima 1990. odbacio komunizam i potvrdio višestoljetnu želju za samostalnost, kao što piše u Ustavu. Zato smo u Hrvatskom saboru ovog tjedna branili prijedlog da 30. svibnja bude Dan državnosti. Nakon 30.5.1990. zajamčene su također demokratske i građanske slobode donošenjem Božićnog Ustava - piše Stier.

- Tako čl. 36 Ustava kaže: “Sloboda i tajnost dopisivanja i svih drugih oblika općenja zajamčena je i nepovrediva”. Također, u čl. 6 piše: “Unutarnje ustrojstvo političkih stranaka mora biti sukladno temeljnim ustavnim demokratskim načelima”. Dakle, ni državni ni partijski organi više nemaju pravo nadzirati dopisivanje građana ili interno komuniciranje stranačkih članova. Plasiranje priče u javni prostor da se namjerava uvesti takav nadzor šteti ne samo pojedinoj stranci već svim građanima i demokraciji u Hrvatskoj, jer demokracija podrazumijeva odgovornost i slobodu od političkog zastrašivanja - dodao je Stier.

- Zato kada se ovih dana prisjećamo pada Berlinskog zida, odzvanjaju još jače riječi Svetog Ivana Pavla II. koje su prethodile padu komunizma. “Ne bojte se!” - zaključio je.