Podijeli članak

Direktor Granične policije Zoran Galić prije nekoliko dana je izjavio kako se broj migranata u BiH od početka godine povećao četiri puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prva tri mjeseca Granična policija je registrirala 1100 migranata koji su ušli u BiH, a sada smo već dosegli brojku od 4400. Koliko je onih koji su ilegalno ušli u BiH nitko se ne usudi prognozirati.

Na ulicama Mostara broj migranata ja osjetno povećan. Nakon nekoliko tjedana zatišja, policija ponovo gotovo svakodnevno registrira kaznena djela koja čine ovi ljudi, a uglavnom se radi o krađama automobila ili drugih prijevoznih sredstava u želji da se što prije dođe do granice sa Hrvatskom.

- Većina njih ima cilj ući na područje Europske unije i nastaviti put prema Njemačkoj, Francuskoj ili nekim drugim europskim državama. Nažalost, pojedinci ne biraju sredstva kako ostvariti cilj i za očekivati je kako ćemo u idućim tjednima i mjesecima još više ovakvih problema - rekli su nam sugovornici iz MUP-a HNŽ-a.

Zabrinutost novim rastom problema sa ilegalnim migrantima izrazili su i stanovnici Mostara sa kojima smo razgovarali. To se posebno odnosi na mostarsko naselje Rudnik gdje je broj migranata svakim danom sve veći.

- Nismo zabrinuti samo zbog mogućih sigurnosnih problema nego zbog činjenice da se ih često možemo u blizini škole za vrijeme nastave i dok je veći broj djece u školskom dvorištu. Nadamo se kako će njihova povećana nazočnost rezultirati i pojačanim patrolama policije u ovome dijelu grada jer sve veći broj ljudi izražava zabrinutost zbog novonastalog stanja - rekli su nam stanovnici Rudnika, jednog od najvećim naselja u Mostaru.

Sarajevski mediji pišu kako su migranti zadnjih dana otvorili novu rutu prema Neumu, te kako će tim koridorom od sada pokušati doći do teritorija Republike Hrvatske. To znači kako će MUP HNŽ, ali i sigurnosne agencije imati pune ruke posla idućih mjeseci kada je u pitanju kretanje ilegalnih migranata i održavanje visokog stupnja sigurnosti.