Podijeli članak

Najava državnih institucija BiH da će u nekadašnjoj vojarni u naselju Ljubače između Živinica i Tuzle privremeno smjestiti migrante koji svakodnevno pristižu u Tuzlu iz pravca Zvornika i Bratunca podigla je buru nezadovoljstva među domicilnim stanovništvom.

- Nećete u hrvatsko selo smjestiti migrante. Rat sam provela ovdje i nisam išla sa svoje pradjedovine. Njih mogu naseliti u vojarnu samo ako nas žive isele odavde – poručila je jedna od stanovnica naselja iz neposredne blizine vojarne.

Održan je sastanak Vijeća MZ Ljubače, a o ovoj temi razgovara se na sjednici Gradskog vijeća Živinice. Najavljen je i sastanak predstavnika mjesne zajednice s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem.

- Nemamo ništa protiv tih ljudi, ali njima nije mjesto ovdje. Neka za njih traže drugu lokaciju. Ako bude potrebno, leći ću na put da bih spriječila njihov prolazak – govori nezadovoljna stanovnica naselja pored lokacije gdje se namjeravaju privremeno smjestiti migranti.

Isti scenariji se dogodio u Bihaću kada su migranti smješteni na području naselja u kojima su Hrvati većina. 

Očito kako više ne možemo govoriti o slučajnosti nego jasnom planu bošnjačke političke elita koja naseljavanjem migranata na većinski hrvatska područja žali nastaviti proces etničkog čišćenja koje je započelo još u prošlo ratu. 

Očekuje se reakcija lokalnih vlasti i poštivanje volje domicilnog stanovništva.