Podijeli članak

Prosvjedi protiv vjerskih vođa u Iranu ne prestaju - baš naprotiv. Četiri dana prosvjeda u Iranu predstavljaju dosad najsnažniji izazov vjerskom vodstvu zemlje od proreformskih nemira 2009.
 
Tijekom novogodišnje noći u Iranu je u protuvladinim prosvjedima ubijeno deset osoba i broj stradalih narastao je na ukupno 12, prenose svjetski mediji.
 
"U događajima protekle noći, nažalost, ukupno oko deset osoba ubijeno je u nekoliko gradova", objavila je iranska državna televizija prikazujući snimke protuvladinih prosvjeda.
 
Prosvjedi su započeli u četvrtak i nastavljaju se unatoč pozivima predsjednika Hasana Rohanija Irancima da mirno prosvjeduju. On je u nedjelju upozorio da se nasilje neće tolerirati. Rohani je pokazao razumijevanje za poruke prosvjednika zbog ekonomske situacije u Iranu, pomanjkanja transparentnosti i korupcije no stao je u obranu rada vlasti.
 
Iranski predsjednik kazao je kako su građani "potpuno slobodni kritizirati vlast ili prosvjedovati... na način koji će voditi poboljšanju uvjeta u zemlji", no upozorio je protiv nasilnih djela.
 

Prosvjednici palili automobile
 
Unatoč njegovim porukama prosvjedi su se nastavili tijekom noći i policija je koristila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike s teheranskog trgu Engheleb. Prema inozemnim medijima dio prosvjednika pribjegao je nasilju paleći automobile i izazivajući štetu.
 
Mediji izvještavaju i o prosvjedima i u Kermanšahu i Horamabadu na zapadu zemlje, Šahinšaru na sjeverozapadu te Zandžanu na sjeveru zemlje. Prema nepotvrđenim informacijama na društvenim mrežama uhićeno je između 100 i 800 osoba, prenosi Hina.
 
Iranski dužnosnici trebali bi se tijekom dana okupiti na hitnom sastanku na kojem će razmotriti sigurnosno stanje u zemlji.