Podijeli članak

Ako ste danas koristili svoj Instagram profil, vrlo je vjerovatno da ste na naslovnoj stranici nekoliko puta vidjeli crnu fotografiju i hashtag #BlackLivesMatter ili #BlackoutTuesday, koji predstavljaju podršku u borbi za prava Afroamerikanaca.

Poznate osobe, velike svjetske kompanije, producentske kuće i sportaši obavezali su se da danas neće objavljivati ništa na svojim Instagram profilima zbog smrti Georgea Floyda, 46-godišnjeg Amerikanca koji je ubijen 25. svibnja ove godine.

Video na kojem policajac kleči na Floydovom vratu osam minuta i 46 sekundi obišao je svijet i izazvao lavinu kritika i osuda, a smrt ovog Afroamerikanca bila je okidač za pokretanje velikih demonstracija koje su se proširile i van granica SAD-a.

Pokrenut je tzv. "Blackout Tuesday" i ideja je ispuniti Facebook, Twitter i Instagram crnim fotografijama kako bi se okupirao prostor koji se inače koristi za postavljanje običnih objava. Ujedno je važno i promovirati "Black Lives Matter" pokret, kako bi se ljudi dodatno educirali o tome za šta se ovaj pokret bori, prenosi Klix.ba. 

Britney Spears, Rihanna, Nicole Scherzinger i mnoge druge poznate osobe odlučile su podržati ovaj pokret te su na svoje Instagram profile danas postavili crne fotografije. Pod hashtagom #BlackoutTuesday do sada je objavljeno više od osam milijuna crnih fotografija.