Podijeli članak

Jedinstvo političkih stranaka u Republici Srpskoj trajalo je svega devet dana, jer je u srijedu u Zastupničkom domu BiH usvojen Zakon o prestanku mandata VSTS-a, kojeg je predložio zastupnik SDS-a Dragan Mektić.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, rekao je kako su ovim potezom SDS i PDP poslali lošu poruku te da oni imaju razloge zašto se tako ponašaju.

"To je loše, ali svatko ima svoju političku odgovornost", istaknuo je Dodik i dodao kako mu je žao što je to tako kratko trajalo, aludirajući na to da SDS i PDP nisu ispoštovali usvojene zaključke Narodne skupštine od 17. veljače.

Po zaključcima predstavnici RS su obvezni obustaviti donošenje bilo kakvih odluka u tijelima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu, ali su ove dvije stranke zajedno s zastupnikom SDA Adilom Osmanovićem podržale spomenuti Zakon o prestanku mandata VSTS-a u sadašnjem sastavu, koji je potom nakon burne rasprave usvojio Zastupnički dom BiH.

Mektić je kao razlog za ovu inicijativu naveo, između ostalog, neusvajanje izvještaja o radu VSTS-a za 2017. i 2018. godinu, odsustvo poštivanja vladavine prava nositelja pravosudnih dužnosti, sprege politike i pravosuđa te donošenje nezakonitih podzakonskih akata.

Dodik je rekao kako ovaj zakon neće dobiti podršku u Domu naroda BiH.

"Ako je politička igra u tome da se to sve svali na Dom naroda i stranke koje u Srpskoj imaju većinu, nemam ništa protiv", rekao je Dodik.