Podijeli članak

Treća hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za srijedu, 20.studenoga, sa samo jednom predloženom točkom dnevnog reda. 

To je zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga izmjene i dopune Poslovnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači zastupnici Mirko Šarović, Dragan Mektić, Branislav Borenović i Mira Pekić.

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i lideri Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) Mirko Šarović i Branislav Borenović prije desetak dana su izjavili novinarima kako su podnijeli inicijativu za izmjene Poslovnika o radu kojima bi se osiguralo da se na vrijeme izvrši izbor radnih tijela (komisija) Doma, jer bez toga nije u potpunosti konstituirano najviše zakonodavno tijelo u zemlji.

Kako je tada rečeno, izmjene bi osigurale uvođenje još jednog člana u Poslovnik i predviđaju da ukoliko zastupnički klubovi ne dostave imena članova komisija, tu obvezu izvrši Kolegij, a ukoliko oni to ne urade da se komisije oforme privremeno od onih zastupnika čija su imena dostavljena.

Šef zastupnika Srpskog kluba u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić prije nekoliko dana priopćio je kako je taj klub, u dogovoru s klubom zastupnika SNSD-a, predložio kandidate za komisije u Parlamentarnoj skupštini BiH.

To su uradili, kako je navedeno, poštujući odluke Narodne skupštine RS-a „da se ne dozvoli usvajanje izmjena poslovnika čime se slabi pozicija RS u zajedničkim tijelima BiH“