Podijeli članak

Članovi Srpskog narodnog kazališta iz Novog Sada odsvirali su pjesmu Bella Ciao u svojim domovima, a snimka njihovog zajedničkog sviranja objavljena je na društvenim mrežama.

"Ljudi masovno ostaju bez poslova. Ne samo umjetnici i glazbenici. Još gore, ostaju bez života, a svjesni smo da je to sada najbitnije. Ipak, iako je svijet sada na pauzi, mislimo da i dalje treba raditi ono što znamo. Zato je Konstantin Blagojević uradio aranžman, talijanski maestro Andrea Solinas je pristao dirigirati, a naš orkestar je odsvirao ovaj glazbeni broj pokazujući da su zajedno i kada su kod kuće, kako bismo na naš način rekli hvala svima koji nam pomažu, ali i pokazali da smo uz svoju publiku, uz građane, ali i uz druge države koje se suočavaju s užasnim gubicima u ovom momentu", rekao je direktor opere Srpskog narodnog kazališta Aleksandar Stankov.
 


Ovo je prvi u nizu sličnih videa Srpskog narodnog kazališta, najavljuju iz te kuće.

"To je naš način da pokažemo kako iz doma mi doprinosimo općem osjećaju solidarnosti kod ljudi, da postojimo, da radimo iako smo spriječeni da budemo u našoj matičnoj kući", objašnjava violinist Bojan Glušica.

"To što smo sputani da sviramo u orkestru ne znači da ne želimo raditi to što najviše volimo. Da zatvorenost učinimo malo šarenijim. Glazba daje psihičku snagu da se prebrode teške situacije. S muzikom je lakše i ljepše", priča oboistkinja Veronika Antunović.

"Pripremamo sadržaj kojim možemo skrenuti misli sebi i drugima na nešto pozitivno, kako bismo svima olakšali situaciju kao što je ova gdje smo sa svih strana 'bombardirani' negativnim sadržajem i strahom," dodaje violinistkinja Marta Dragaš.

"Nedostajalo nam je da sviramo zajedno, na koji god način da uspijemo to realizirati", naglašava violinistkinja Nina Birač, prenosi Index.hr

Iz Opere ovog kazališta poručuju i da vjeruju da je život najbitniji u ovom trenutku, ali su i jednako dubokog uvjerenja da ćemo se svi vratiti glazbi i kada ovo prođe.

"U mojoj zemlji sada je popularna jedna rečenica - ostanimo zajedno, ali odvojeni. To je sve što sada treba, ići dalje", zaključuje maestro Andrea Solinas.