Podijeli članak

Srbija je zasigurno najbolja u regiji po broju testiranih građana, a samo u prethodnih sedam dana testirano je blizu 51.000 ljudi što je gotovo tri puta više nego u Albaniji, Sloveniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj zajedno priopćeno je iz Vlade Srbije.

U prethodnih sedam dana u Srbiji je ukupno testirano 50.797 građana, Crna Gora uradila je 2.493 testa, Albanija 2.779, Slovenija 6.342, dok je Hrvatska testirala 7.363 ljudi.

"U Srbiji je u prethodnih sedam dana urađeno gotovo tri puta više testova nego u ove četiri zemlje zajedno", navodi se u priopćenju, objavljenom povodom povećanog broja pozitivnih slučajeva koronavirusa kako u Srbiji tako i u cijelom svijetu.

U prethodnih sedam dana je u Srbiji na 100.000 građana testirano njih 730.

"Iza nas su, između ostalih, članice EU, poput Rumunije sa 427 testiranih, Slovenije sa 305 i Bugarske sa 269 urađenih testova na 100.000 stanovnika prošlih tjedana", dodaje se u priopćenju u kojem je Vlada Srbije obavijestila javnost o važećem protokolu o testiranju kao i o situaciji s testovima u Srbiji i regiji. 

Vlada Srbije ističe da su svi iznijeti podaci javno dostupni i lako provjerljivi s obzirom na to da se ažuriraju na dnevnom nivou i svi građani ih mogu pronaći na internetu.

U Srbiji svim pacijentima sa simptomima COVID-a 19 bude urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmjerena temperatura, urađen brzi test. Tek nakon toga, uz konsultaciju s liječnicima iz doma zdravlja, im bude urađen besplatan PCR test.

"Sukladno trenutno važećem protokolu epidemiološki kontakti zaraženih osoba se ne testiraju. To znači da osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim zaraženima, neće biti automatski testirane dok ljekari na pregledu ne utvrde da za testiranjem ima potrebe", navodi se u priopćenju.

Vlada naglašava da se isti princip primjenjuje na teritoriji cijele Srbije bez izuzetka u svakom gradu i općini.

Naglašavaju i da svaka priča o nedostatku testova ne odgovara istini, Vlada Srbije i Krizni stožer za suzbijanje koronavirusa podsjećaju javnost da u Srbiji na zalihama trenutno postoji više od 260.000 takozvanih PCR testova kao i da se količina raspoloživih testova redovno dopunjava u skladu s potrebama.