Podijeli članak

Studentski centri širom Srbije spremaju se za povratak studenata. Kada će se studenti točno moći vratiti u te ustanove, znat će se krajem tjedna, potvrđeno je u resornom Ministarstvu.

Najveći studentski centri su spremni i već sljedećeg tjedna bi, kažu, mogli primiti studente, piše "RTS".

- Što se paviljona broj tri tiče, danas u tijeku dana očekujemo veći otpust pacijenata koji su negativni iz ovog objekta, a ostatak pacijenata da se prebaci u Nišku banju. U četvrtak se radi kompletna dezinfekcija, čišćenje i zamagljivanje s Veterinarskim institutom i Institutom za javno zdravlje, tako da do kraja tjedna dom će biti apsolutno spreman za prijem studenata- navodi Rade Rajković, direktor Studentskog centra u Nišu.

Mlađan Dimitrijević, direktor Studentskog centra Kragujevac, ukazuje da je SC sa svim 781 mjestom spreman za prijem studenata i davanja usluga prehrane. 

- Mi ćemo sve svoje aktivnosti uskladiti i usmjeriti u tom smjeru da to bude sigurno za naše korisnike, ali i za naše zaposlene - dodaje Dimitrijević.

U 14 studentskih domova u Beogradu smješteno je oko 10.000 studenata. Renoviranje prati 182 studenta, koji su ostali tu i tijeku izvanrednog stanja.

- Tijekom ova dva mjeseca mogu reći da život baš u Studentskom gradu je totalno drugačiji. Nekako dosadno, zato što nama nedostaju studenti, koji su nam pravili da život bude nekako zanimljiv - kaže Elijah Torojotić iz Kenije, student Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Učenje je, kažu, intenzivnije

- Više iz dosade nego iz nužde, inače bih još malo odugovlačio - dodaje Darko Atlija iz Republike Srpske, student Filolozofskog fakulteta u Beogradu.

Koje prednosti će imati studenti

Boji se, obnavljaju se toaleti... Domovi će se još jednom detaljno dezinficirati. A stižu i prednosti mjesec dana besplatnog korištenja teretane, saune, praonice.

- Donesena je odluka da studenti budu oslobođeni plaćanja stanarine od 16. ožujka kada je zaustavljen rad ustanova studentskog standarda pa do datuma kada bude omogućen povratak studenata. Bonove koje su platili tijekom ožujka, a nisu iskoristili, zbog novonastale situacije mogu da prenesu i iskoriste u svibnju- napominje Goran Minić, direktor Studentskog centra Beograd.

- Oni samo čekaju odluku kada treba da se otvore, jer oni spremno dočekuju studente i naravno oni će poštovati sva pravila koja budu definirana - ističe Ivanka Popović, rektorica Univerziteta u Beogradu.

Od tri studentska odmarališta, zatvorena su dva – na Paliću i Zlatiboru, dok se na Avali nalazi 97 stranih studenata, koji u našoj zemlji borave u okviru projekta Svijet u Srbiji.