Podijeli članak

Danas će u prostorijama Ministarstva komunikacija i prometa BiH biti održan sastanak predstavnika ovog ministarstva sa entitetskim ministrima prometa kako bi se razgovaralo o konačnoj trasi autoceste Sarajevo Beograd, što je jedan od uvjeta koji su postavili turski investitori koji žele financirati ovaj projekt.

Dok se u BiH lome koplja o tome treba li trasa biti usmjerena prema Višegradu (što predlaže vlast u entitetu RS) ili bi se trebala pružati preko Tuzle i Bijeljine (što predlažu čelnici FBiH), Srbija je već poduzela konkretne korake u izgradnji autocesta na svojoj teritoriji, uključujuću i povezivanje Sarajevo sa Beogradom.

Kako su za Fokus.ba potvrdili iz Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije sa strane Republike Srbije razmatra se trasa ove autoceste koja bi se nastavila postojećom trasom autoceste E-763 Beograd-Požega (Koridor 11), pa onda trasom E-761 od Požege prema granici sa BiH.

“Na dionici od Beograda do Preljine (E-763), radovi su već uveliko u tijeku, a negdje su već i završeni. U tijeku su i pregovori za izgradnju dionice od Preljine do Požege (31 kilometar). U tom slučaju autocesta za Sarajevo bi išao od Požege preko Užica ka granici sa BiH. Sa strane Srbije podrazumijevao bi izgradnju oko 60 km autoceste Požega-Užice-Kotroman (granica za BiH), a sa strane BiH oko 100 km brzog puta ili punog profila autoceste. Preliminarna procjena je da bi investicija za ovih 60 km kroz Srbiju bila oko 830 milijuna eura”, naveli su za Fokus.ba iz Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije.

Dodaju da su od projektne dokumentacije za dionicu Požega-Užice-Kotroman urađeni Prethodna studija opravdanosti i Generalni projekt. Sljedeći korak je izrada studije opravdanosti, sa ostalom tehničkom dokumentacijom i razgovori o načinima financiranja.

“Sa strane BiH, potrebno je da se odredi trasa buduće autoceste preko teritorije BiH. Prvi razgovori o projektu Beograd-Sarajevo pokrenuti su između potpredsjednice Vlade Republike Srbije i ministrice građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije Zorane Mihajlović i ministra komunikacija i transporta BiH Ismira Јuska, 13. prosinca 2016. u Sarajevu. Tada je potpisan Sporazum o gradskom prijevozu između BiH i Srbije, kojim se potpuno liberalizira prijevoz između dvije zemlje. Po određivanju trase u BiH, bit će nastavljeni razgovori između nadležnih institucija i predstavnika dvije države oko nastavka realizacije ovog zajedničkog projekta” istakli su iz Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije.