Podijeli članak

U otvorenom pismu Srbi, koji žive u Švajcarskoj, su zatražili ispriku nogometaša švicarske reprezentacije zbog slavlja dva gola koristeći „dvoglavog albanskog orla“ i traže da se ubuduće odustane od takvih djela.

U pismu, koje je objavio švicarski dnevnik „Blik“, "Švicarski Srbi“ ukazuju da je šarolikost kultura u toj zemlji nešto što čini sve građane ponosnim, zbog čega ne može biti da reprezentacija bude zloupotrebljena kako bi se koristili nacionalistički simboli i slale takve poruke.

Švicarski državljani srpskog porijekla smatraju da Nogometni savez te zemlje treba da jasno osudi Shaqirija, Xhaku i kapetana Lichtsteinera  za takvu akciju u dresu nacionalnog tima i da se izvini.

Isto tako traže da se ministar sporta Guy Parmelin i šef diplomacije Ignazio Cassis distanciraju od njihovih, s tim vezi, danih izjava.

Istovremeno, grupa koja je napisala pismo, a koja se sastoji prije svega od studenata i učenika, distancira se od svakog nasilja koje je poteklo od srpske strane.

„Uvredljivo ponašanje srpskih navijača na stadionu, ali i deplasirane izjave srpskog trenera poslije utakmice osuđujemo najoštrije. Tako nečemu nema mjesta u sportu“, naglašavaju oni.

Što se tiče slavlja igrača albanskog porijekla u pismu se ističe da taj gest predstavlja ne samo privrženost korjenima, već Velikoj Albaniji, jer je to izraz utranacionalističke ideologije, koja je u posljednje vrijeme u jugoistiočnoj Europi ponovo dobila na zamahu i koja izaziva zabrinutost ne samo kod Srba, već i Crnogoraca, "slovenskih Makedonaca" i Grka.

Posebno su švicarski Srbi razočarni što su mnogi Švicarci uzeli u zaštitu nogometaše koji su zloupotrijebili reprezentaciju.

„Time se bez ikakve sumnje stavlja do znanja da za Švicarce srpskog porijekla ima manje razumjevanja nego za druge, kao i da njihovo mišljenje i osjećanja manje znače od drugih, to jest da su građani drugog razreda“, navodi se u pismu.

„Međutim Švicarska je i naša domovina. Mi navijamo na utakmicama za švicarsku reprezentaciju i radujemo se svakom golu, nebitno čijeg je porijekla strijelac. Nadamo se da će reprezentacija ostati još dugo na turniru i da će prilikom daljeg nastupanja prikazati drugačije ponašanje, ono zajedništva, a ne podjele tuđim nacionalističkim simbolima“, zaključuje se u pismu, javljaju Nezavisne.