Podijeli članak

Britanski analitičari tvrde da su Albanci, Srbi i Hrvati, osmislili super brzu dostavu narkotika.

Kokain se nabavlja bez posrednika

Kako kažu, dovoljno je imati mobilni telefon, aplikaciju sličnu Uberovoj i šifru, i kokain bi stigao u roku od 10 minuta.

Kako su naveli, sve je to omogućeno zahvaljujući tehnologiji i operativnom centru smještenom "negdje na zapadnom Balkanu".

Kako prenosi splitska Slobodna Dalmacija, klanovi s Balkana, ali i ostali europski trgovci, drogu dobavljaju uglavnom iz Kolumbije, čiji karteli u Europi, ali i u Rusiji, pronalaze izvrsno tržište.

Navodi se da su "europski lordovi droge" cijeli postupak pojednostavili - kokain se nabavlja bez posrednika direktno iz Kolumbije, doprema se brodovima, prekrcava se u brze gumene čamce, po potrebi se dorađuje u laboratorijima, pakira se u prikladne paketiće pomoću aparata, a ne više ručno, i dostavlja preko kurira, čime je proces postao 30 posto jeftiniji nego prije, što snižava krajnju cijenu droge, ali i povećava zaradu narkobosu.

Nedavno uhićenje Darjana Ješovnika u Srbiji, koji bi trebalo da bude izručen u Split, moglo bi barem djelimično da rasvijetli fenomen trgovine kokainom koji je u Europi postao najozbiljniji kriminalni biznis u kojem prednjače upravo "balkanski loši momci" koji su preuzeli velik dio tržišta u čitavoj Europi.

"Švicarci" godišnje potroše pet tona kokaina

Prema najnovijim izvještajima organizacija koje se bave stanjem na kriminalnoj sceni, u Europi se na kokainu vrti golem novac - riječ je o 17 milijuna odraslih Europljana koji ga konzumiraju i svakoga dana potroše oko 350 kilograma "bijelog praha", a primjera radi, samo "hladni" Švicarci" godišnje potroše pet tona ove droge, prenosi Tanjug.

Prošlogodišnje istraživanje provedeno i u Zagrebu, gdje su rađene analize otpadnih voda, pokazalo je i da hrvatska prijestolnica "vuče bijelo", odnosno ustanovljeno je da se u tom gradu godišnje konzumira 63 kilograma kokaina.

Europski klanovi posljednjih godina šire mrežu dobavljanja kokaina, a osim španjolskih luka, kokain se doprema i u Antwerpen i Rotterdam, ali i luke u Albaniji odakle se transportiraju na istok i na zapad, ali i u suprotnom smjeru.

Zbog toga analitičare ne čudi velika pošiljka, više od jedne tone vrijedne 300 milijuna eura, koja je zaplijenjena s prevrnutog broda na obalama Dunava na istoku Rumunjske, kad su vlasti uhitile dva državljanina Srbije.

Ipak, smatraju analitičari, koliko god zaplijene bile česte, one zaustave samo deset do 15 posto droge, a sve ostalo nađe put do korisnika.