Podijeli članak

Tagovi

Kod otoka Jabuke turski teretni brod Haksa jutros je doživio havariju nakon prodora mora u prostor strojarnice.

Brod prevozi 3.000 metričnih tona sinter magnezita, opasnog materijala koji se koristi u proizvodnji vatrostalnih materijala, a dodatnu opasnost predstavlja pogonsko gorivo i mazivo, kojeg u brodskim spremnicima ima oko 70 tona.

Ronioci su uspjeli zatvoriti rupu na turskom teretnom brodu s toksičnim materijama koji je doživio havariju kod otoka Jabuke u hrvatskim teritorijalnim vodama i počeo tonuti uslijed prodiranja vode.

Pomoćnik hrvatskog ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić rekao je da je akcija u tijeku i izrazio nadu da će sve biti završeno bez ljudskih žrtava i bez zagađenja mora.

"Ovo je bila dosta opasna situacija. Kako su stvari jutros stajale izgledalo je kao da će brod potonuti, rekao je Orlić novinarima.

On je napomenuo da je turski brod porinut 1993. godine, da ima ispravne dokumente i da je često boravio u hrvatskim lukama.

"Prema dokumentima, kontroliran je šest puta u posljednje dvije godine i jednom je zaustavljen u Trstu. Ne možemo reći da je uzrok havarije njegovo neodržavanje, ali moramo ga izvući na suho kako bismo to točno ustanovili, "kaže Orlić.

Trenutno je dio posade turskog broda u Splitu, a drugi dio na brodu.

U arhipelagu otoka Jabuke rano jutros dogodila se havarija na turskom teretnom brodu uslijed prodora vode u mašinske prostorije, a nakon SOS poziva pokrenuta je hitna evakuacija posade.

Turski brod prevozi 3.000 metričkih tona sinter magnezita, a u brodskim spremnicima nalazi se oko 70 tona pogonskog goriva i maziva.