Podijeli članak

Hrvatska radiotelevizija javila je kako bi Split mogao biti domaćin jednog od četiri košarkaška kvalifikacijska turnira za Olimpijske igre u Tokiju.
 
Hrvatski košarkaški savez trebao bi sljedećih dana poslati kandidaturu, a domaćinstvo turnira u splitskoj Spaladium areni poduprijet će i Vlada RH.
 
- Vlada Republike Hrvatske je u koordinaciji s Hrvatskim košarkaškim savezom koji bi uskoro FIBA-i trebao predati zahtjev za kandidaturu. Predsjednik Vlade uputit će pismo glavnom tajniku Svjetske košarkaške federacije u kojem izražava punu potporu hrvatskom domaćinstvu jednom od kvalifikacijskih turnira. Vlada će domaćinstvo podržati i financijski te nastaviti sa svojom politikom promocije i ulaganja u sport - prenio je HRT izjavu glasnogovornika hrvatske vlade Marka Milića.
 
24 reprezentacije borit će se za preostala četiri mjesta za Olimpijske igre sljedeće godine u Tokiju. Reprezentacije će biti podijeljene u četiri skupine, a samo pobjednik svakoga od četiri kvalifikacijska turnira izborit će olimpijsku vizu, prenosi Fena.
 
U kvalifikacijama, koje će se igrati u lipnju 2020. godine, nastupit će Angola, Brazil, Češka, Dominikanska Republika, Grčka, Hrvatska, Italija, Kanada, Kina, Južna Koreja, Litva, Meksiko, Novi Zeland, Njemačka, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, Slovenija, Srbija, Tunis, Turska, Urugvaj i Venezuela.
 
Na osnovu rezultata ostvarenih na nedavno završenom Svjetskom košarkaškom prvenstvu nastup u Tokiju već su osigurali Španjolska, Francuska, Argentina, Australija, SAD, Iran i Nigerija. Na olimpijskom turniru nastupit će i domaća reprezentacija Japana.