Podijeli članak

Kako doznajemo, pritvorene Splićane je prigodom dolaska u Okružni zatvor u Beogradu pregledao zatvorski liječnik i prepisao im potrebne terapije zbog ozljeda koje su zadobili, piše Slobodna Dalmacija.

Smješteni su u prijemnom dijelu pritvorskog odjeljenja, gdje su razdvojeni po različitim ćelijama, jer, prema Zakonu o izvršenju kaznenih sankcija, pritvorenici koji su osumnjičeni za zajedničko sudjelovanje u izvršenju kaznenog djela smještaju se odvojeno. Od Višeg suda u Beogradu zatražili smo informaciju jesu li smješteni po ćelijama s ostalim pritvorenicima ili odvojeno, ali do kraja radnog vremena u ponedjeljak nismo dobili podatak, piše Slobodna Dalmacija.

Ivan Mišković (18), Stjepan Mihovilović (30), Hrvoje Baković (31), Jakov Podrug (23) i Damir Tovarović(37) nemaju pravo na telefonski poziv jer je telefoniranje zabranjeno svim pritvorenicima. Posjeti su dopušteni najmanje tri puta na mjesec, a po dozvoli suda može se omogućiti i više puta.

Službeno nisu evidentirane nikakve prijetnje upućene pritvorenim Hrvatima, što nije bilo ni za očekivati jer zatvorska populacija nema običaj protokolirati poruke koje šalju svojim metama. Prema javno objavljenim, ali neslužbenim informacijama, u Okružnom zatvoru, poznatom kao Centralni zatvor, posebni okidač za dodatno podgrijavanje netrpeljivosti prema Hrvatima, osim čisto nacionalne osnove i dolaska na tribine stadiona Partizana, bila je tetovaža vukovarskog vodotornja. Ima je najmlađi pritvorenik, koji inače nama nikakav policijski dosje i ovo mu je prvi susret s pritvorskim okruženjem.

Nadalje, kako smo službeno informirani, neistinitom se pokazala informacija da je jedan od Splićana uhićen s tolikom količinom droge da mu ne gine višegodišnja robija. Od Tatjane Sekulić, glasnogovornice Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, doznajemo kako su šestorica Splićana, od kojih je pet u pritvoru, a jedan u bolnici zbog teških ozljeda, osumnjičena samo zbog postojanja sumnje da su počinili kazneno djelo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi. Ni jedan od njih nije prijavljen za zlouporabu opojne droge. Isto tako još uvijek nije nitko prijavljen za brutalno premlaćivanje Hrvata.