Podijeli članak

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je danas da se migrantska kriza u BiH razvija u pravcu koji prijeti definitivnom ugrožavanju sigurnosti i budućnosti u BiH, a da za to vrijeme ministri u Vijeću ministara BiH vode bitku kako što dulje ostati u foteljama.

"Što bude više migranata i azilantskih centara u BiH, to će se u ovoj zemlji bezvlašća pokazati da je BiH sve manje", istaknuo je Špirić.

Ocijenio je da najava da će u BiH biti vraćeni borci Islamske države iz BiH, bez informacija o tome koliko imaju žena i djece i što dovode sa sobom, govori u kojem pravcu se kreće BiH.

"Simptomatično je i da postoji procjena da će nakon zračnih napada Turske na Siriju ratnici Islamske države utočište potražiti na Balkanu. Postavlja se pitanje hoće li oni koji se vraćaju u BiH predstavljati bazu za novopridošle ratnike Islamske države iz Sirije. To bi bio snažan udarac za sigurnost BiH i njene građane", upozorio je Špirić.

Prema njegovim riječima, posebno zabrinjava činjenica da građani više nikome ne vjeruju i da počinje proces njihovog samoorganiziranja u suprotstavljanju ilegalnim migracijama.

"Vijeće ministara koje se bori da ostane u tehničkom mandatu nema ni jasnu strategiju niti politiku humanog ponašanja prema tim ljudima koji svoju budućnost pokušavaju pronaći u Europi, a ostaju u BiH. BiH sve više prijeti opasnost od bezvlašća koje postoji i izrastanje u veliki migracjski centar s namjerom da što više migranata ostane ovdje. To će, definitivno, nanijeti veliku štetu sigurnosti svih građana BiH", rekao je Špirić.

Dodao je da zbog toga upozorava institucije vlasti da rade svoj posao ili kažu da nisu u stanju nositi se s izazovima.

"U zemlji u kojoj nije konstituirana vlast na svim razinama sve je stalo, samo se migranti kreću", zaključio je Špirić.