Podijeli članak

Centar za djecu, mlade i obitelj SPES održao je prošlog tjedna tri božićne zabave i time su završili rad za ovu kalendarsku godinu. Udruga je to koja već pet godina aktivno radi na uspostavljanju kvalitetnih odnosa među djecom, mladima i unutar obitelji.

Profesorica Mirjana Vlaho, voditeljica SPES-a objasnila je da ove školske godine nude četiri radionice i to: „Šaram-stvaram“ za djecu od 4 do 6 godina, „Šareni svijet“ za uzrast od 6 do 8 godina, „Igrom do sebe“ za djecu od 8 do 10 godina i „To sam ja“ za uzrast od 10 do 14 godina.

Osim toga, nude i individualni rad s djecom te im pomožu u razvoju samopuzdanja, a prošlog ljeta organizirali su u dva termina „Ljetni kamp prijateljstva“. Kako bi dodatno pomogli u razvoju odnosa kod ljudi objavili su nekoliko priručnika.

Inače SPES je objavio 3 priručnika za djecu koje smo predstavili u veljači ove godine na izmaku: Odnosi koji štite, Život na društvenim mrežama i Reci mi tko sam. Nedavno smo objavili priručnik za odrasle koji obrađuje problematika nasilja u obitelji: Ljubav bez modrica, ljubav bez granica. Također organiziramo predavanja za stručnjake s posebnim naglaskom na temu zaštite djece“, rekla je Vlaho.

Tea Pehar, socijalna radnica u SPES-u i koordinatorica projekta osnaživanje žena u BiH za CARITAS Mostar objasnila je da su radionice koje pružaju djeci edukacijsko-kreativnog sadržaja.

Djeci pokušavamo na zanimljiv način da uče kroz igru. Na taj način pokušavamo razvijati njihovu kreativnost, znatiželju, stvaralačku maštu. Pokušavamo da se na neki način nauče socijalizirat, da nauče komunicirati jedni s drugima, što danas postaje se slabije u našoj sredini“, predstavila je Pehar te dodala da projekt koji ona vodi o osnaživanju žena pomaže posebno ženama koje su nezaposlene, kojima treba psihosocijalno osnaživanje s kojima rade dva puta mjesečno.

Petra Krvavac i Klara Čutura su polaznice radionica u SPES-u koje nisu krile oduševljenje što su dio jednog ovakvog projekta.

Tu se družimo, čitamo priče, gledamo crtiće i pravimo svakakve stvari od papira, kartona... Ovdje nam je puno bolje nego u školi i stekle smo puno prijatelja“, u glas su složne Petra i Klara.

SPES ima 54 volontera koja su u različitom opsegu angažirani, većina njih je barem jednom tjedno aktivno sudjeluje u programu. Uglavnom su to studenti različitih studija društvenih usmjerenja (psihologija, pedagogija, nastavni fakulteti, socijalni rad...), ali ima i znatan broj onih koju su završili studij, pronašli posao ali i dalje nastavljaju volontirati u Centru.
Matea Perić je ekonomistica koja već četvrtu godinu volontira u SPES-u. Smatra da je vrlo netipično da ekonomist volontira u jednom ovakvom centru.

Spletom okolnosti sam uvidjela da mi više leže ovakve stvari nego struka koju sam ja završila. Radim s djecom starijeg uzrasta, odnosno u grupi 'To sam ja' . Mi s njim radimo kreativne radionice, nešto što oni ne radi u svome redovnom programu u školama. Trudimo se da ima na neki zanimljiviji način približimo stvari koje su aktualne za njihovu generaciju“, objasnila je volonterka.

Za volontere organiziraju edukacije ili ih po mogućnosti šalju na edukacije.

Tako je nedavno jedna naša volonterka apsolvirala obuku za stručnu suradnicu za mlade koju je organizirao Institut za razvoj mladih KULT iz Sarajeva. Jedna naša volonterka će sudjelovati na projektu Youth United koji se u sklopu EU projekta Ersamus+ provodi u BiH, Sloveniji i Srbiji. Imamo lijepu suradnju s dr. Vidom Sretom Žuljević koja našim volonterkama prenosi svoja pedagoška znanja iz korištenja lutke i poezije u radu s djecom“; rekla je voditeljica SPES-a Mirjana Vlaho.

Cijena mjesečnog učlanjenja u radionice u SPES-u koštaju 10 KM.

SPES je otvoren 2012. godine kao rezultat višegodišnjeg rada i iskustva više Caritasovih ustanova i projekata koje skrbe za djecu i obitelj. Caritas (=ljubav) je njihovo uporište, a SPES (=nada) njihova misija. Stručni tim uz voditeljicu čine socijalna radnica, pedagoginja i psihologinja, sve djelatnice Caritasa, a ogromnu količinu pozitivne energije nose mladi volonteri koji su nositelji najvećeg dijela aktivnosti u Spesu.
 
Branka Dijaković/Pogled.ba