Podijeli članak

Eksperimentalni lijek koji su razvili britanski proizvođač lijekova "AstraZeneca" i japanska farmaceutska tvrtka "Daiichi Sankyo" mjesecima drži pod kontrolom metastatski rak dojke kod žena koje su iscripile sve druge opcije liječenja, pokazala je prva klinička ispitivanja. 

Kod pacijentica na lijeku ''trastuzumab derukstekan'', također poznatom kao DS-8201, koje su prethodno prošle oko šest tretmana, u prosjeku nije bilo daljnjeg napredovanja karcinoma tijekom nešto više od 16 mjeseci, prenose agencije. 

Jose Baselga, šef onkoloških istraživanja u "AstraZeneci", kazao je da je kod te skupine pacijentica, koje su primjenjivale druge opcije liječenja, uobičajeno dolazilo do pogoršanja stanja, točnije napredovanja karcinoma, već nakon šest mjeseci.

"Ovo je pozitivni učinak bez presedana", kazao je Baselga za lijek koji snažne stanične otrove veže za antitijela koja se lijepe za tumorske stanice, štedeći pritom zdrave stanice koje bi se primjenom uobičajene kemoterapije oštetile.

Studija nazvana DESTINY-Breast01 prva je od predviđenih 28 ispitivanja lijekom trastuzumab derukstekan. Potom će se učinkovitost lijeka ispitivati u ranijim fazama tumora dojke, a također će se ispitivati njegova djelotvornost u liječenju karcinoma pluća i želuca.  

"Ako se taj učinak uočava u ovoj fazi bolesti, mislim da lijek može biti nevjerojatno koristan kod pacijenata u ranim fazama bolesti", kaže Baselga.