Podijeli članak

Grupa od 15 migranata stigla je danas u Španjolsku nakon što je Italija odbijala njihovo iskrcavanje na Lampedusi, javlja Reuters.
 
Migranti su bili dio grupe od stotinjak osoba koje je sa obala Libije spasio španjolski brod Open Arms i s njima plovio tri tjedna da bi na koncu pristao na talijanski otok Lampedusu.
 
Migranti, od kojih 14 muškaraca i jedna žena, nalaze se sada u španjolskom gradu San Roque gdje će otići na liječnički pregled te dobiti privremene dozvole dok se ne riješi pitanje mogućnosti zahtjeva za azilom, preosi Index.
 
Neki migranti skakali su u more da se spase
 
Španjolske vlasti poslale su prošlog tjedna brod po migrante, od kojih većina dolazi iz Afrike, nakon što je pet zemalja EU obećalo da će ih primiti u svoje zemlje.
 
Oko stotinu migranata bilo je prisiljeno ostati na krcatom plovilu sa španjolskom registracijom dok talijanski tužitelj nije naredio zapljenu broda i njihovu evakuaciju.
 
Iskrcali su se na talijanski otok Lampedusu, a glasnogovornica Europske komisije u Bruxellesu rekla je da su ih Španjolska, Francuska, Njemačka, Luksemburg i Portugal pristali preuzeti.
 
Neuspjeh Europe da se uhvati u koštac s migrantskom krizom
 
Vlada u Rimu ranije je odbila dopustiti brodu Open Arms da iskrca migrante. Humanitarna organizacija koja nosi isto ime rekla je ranije da su migranti očajni i da hitno trebaju sklonište, a neki su skakali u more u pokušaju da otplivaju do obale.
 
Nevladina organizacija Amnesty International poručila je ovog tjedna da je saga s brodom Open Arms, jedna od mnogobrojnih koja jasno pokazuje neuspjeh Europe da se uhvati u koštac s migrantskom krizom.