Podijeli članak

Šokantan slučaj zlostavljanja jučer je zabilježen u Zagrebu, kad je susjeda u Klaićevu bolnicu dovela na liječenje teško zlostavljanog dječaka od dvije i pol godine. To je  šokiralo javnost i otvorio brojna pitanja o slučaju zlostavljanja.

Dječak ima dvije i pol godine. U bolnicu je zaprimljen s brojnim ozljedama, zbog kojih se sumnja da je bio zlostavljan. Liječnici sumnjaju i da se djetetu možda davalo nešto od lijekova za smirenje.

Dječaka je u bolnicu dovela susjeda koja je rekla da ga inače čuva 19-godišnja djevojka dok njegova majka radi, piše Index.hr

"Dijete će do daljnjega biti kod nas na Odjelu traumatologije. Naravno, policijska uprava će napraviti istragu, a tu je i Centar za socijalnu skrb da se rasvijetle okolnosti ozljeđivanja ovog malog djeteta", izjavio je danas ravnatelj Klinike Goran Roić.

"Postoje vrlo suspektni medicinski kriteriji kada mi posumnjamo na temelju vrste i dinamike nastanka ozljeda da se ne radi o normalnim ozljedama nego da se radi o fizičkom zlostavljanju. S obzirom na višestruke ozljede različite starosti to je nama alarm da posumnjamo na fizičko zlostavljanje djeteta i, naravno, zbrinuli smo ozljede, ali isto tako obavijestili nadležne organe", rekao je za HRT Roić.

Ranije danas je Roić za Index potvrdio kako je dječak bio pothranjen te kako uz višestruke prijelome ima i ožiljke za koje se čini da su od opušaka cigareta. 

Centar za socijalnu skrb: S majkom smo se već susretali

Kako Vijesti.hr doznaju od ravnateljice Centra za socijalnu skrb, prema obitelji dječaka koji je s teškim prijelomima i ožiljcima od gašenja cigareta po tijelu zaprimljen u Klaićevu bolnicu nije bilo prethodnih postupanja iz Centra. 

"U ovo kratko vrijeme provjerili smo u svim našim centrima je li obitelj dječaka bila u sustavu socijalne skrbi. Uočili smo kako smo se s majkom dječaka prije susretali. No nikakvih postupanja u vidu obiteljsko-pravne zaštite nije bilo. U zadnje vrijeme nikakvih postupanja, pogotovo nije bilo nikakvih najava da ona odlazi nekamo raditi i da negdje ostavlja dijete", kazala je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Tanja Brozić.

Na pitanje što će biti s dječakom, kazala je kako je u tijeku nekoliko postupaka. Prvi, onaj policijski, odnosno kazneni postupak jer je dijete bilo zlostavljano. Drugi postupak je onaj Centra za socijalnu skrb koji provodi sve mjere iz Obiteljskog zakona. Ravnateljica Centra kazala je i kako će, nakon procjene, biti donesena odluka o tome hoće li dijete biti odmah oduzeto roditeljima. 

"Mi pokrećemo postupak i dajemo prijedlog sudu. Sud je taj koji daje rješenje o oduzimanju skrbništva ili o povjeravanju djeteta nekom drugom. Kada utvrdimo sve elemente, vjerojatno ćemo dati prijedlog da se dijete povjeri nekom drugom na skrb, da se oduzme roditeljima", pojasnila je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb Tanja Brozić.