Podijeli članak

Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) upozorilo je u četvrtak na rastući trend zloporabe bezreceptnog lijeka protiv proljeva loperamida, koji se u visokim dozama sve češće koristi kao sredstvo za izazivanje euforije.  

Zadnjih godina pojavio se novi trend koji je po svemu sudeći rastući, a to je namjerno predoziranje loperamidom u svrhu, kako to korisnici prijavljuju, "prevladavanja simptoma apstinencijske krize ovisnika o opioidima" ili jednostavno izazivanja euforije u zamjenu za ostale, strogo zakonski kontrolirane ili potpuno ilegalne opioide, navodi se u priopćenju HFD-a. 

Upozorava se na sve veći broj objava postova na internet forumima vezano za tu zlouporabu. Google Trends data, npr., pokazuje rastući broj pretraživanja pojmova "loperamide" i "loperamide high". Određeni centri za pomoć osobama kod trovanja odnosno predoziranja u SAD-u bilježe da je broj prijava predoziranja loperamidom porastao sedam puta u razdoblju od 2011. do 2015, prenosi jutarnji.hr.

Stoga HFD poziva ljekarnike u Hrvatskoj na oprez kada bez recepta izdaju taj poznati lijek protiv proljeva.  

Loperamid je inače zbog svog izrazito povoljnog sigurnosnog profila dobio odavno bezreceptni status u mnogim državama svijeta (u SAD-u od 1988.).

Terapijska doza toga lijeka iznosi 16 mg dnevno, a u prijavljenim slučajevima namjernog predoziranja dnevne doze iznosile su između 30 i 200 mg, u pojedinim slučajevima i do 400 mg (200 tableta od 2 mg).