Podijeli članak

Sve je više automobila povezano s internetom i drugim uređajima pa su postali zanimljiva meta hakerima.

Na potencijalne velike probleme koje bi povezani automobili mogli imati, upozorili su nedavno i iz američke kompanije "Synopsys".

Pesimistične procjene sežu čak i do najcrnjih predviđanja da bi masovni cyber napad na takva vozila mogao dovesti do žrtava na razini 11. rujna!

Kalifornijska organizacija objavila je izvještaj na 49 strana, u kojem traži od proizvođača automobila da instaliraju "prekidače za ubijanje" kako bi se omogućilo isključenje vozila s interneta.

U izvještaju se posjeća na napad iz 2015. godine, kada su dvojica hakera iz svoje sobe preuzela komande nad jednim Jeepom na autocesti u blizini St. Louisa. 

"Milijuni automobila na internetu s istim softverom znače da jedna hakerska akcija istovremeno može utjecati na milijune vozila. Haker sa samo skromnim resursima mogao bi pokrenuti masovni napad na našu automobilsku infrastrukturu, potencijalno prouzrokujući tisuće smrtnih slučajeva", upozorava se u izvještaju. 

Prema procjenama, do 2022. godine najmanje dvije trećine novih automobila u Sjedinjenim Američkim Državama imat će sigurnosne sisteme povezane s internetom, čime će biti izloženi riziku od smrtonosnog hakiranja.

U povodu ovog izvještaja, oglasila se i američka Nacionalna uprava za sigurnost prometa na cestama.

"Svjesni smo izvještaja i preispitujemo ga. U svakom pitanju javne sigurnosti agencija se oslanja na podatke, znanost i činjenice. U pogledu cyber sigurnosti vozila, podržavamo višeslojni zaštitni pristup, fokusiran na ranjive ulazne točke, kako bežične, tako i žičane. Proizvođači bi incidente, prijetnje i ranjivosti povezane sa cyber sigurnošću, trebali prijaviti Centru za dijeljenje i analizu informacija o automobilima", navedeno je u priopćenje.