Podijeli članak

Smiju li žene imati spolne odnose u trudnoći? Trebaju li djevojke/žene za vrijeme menstruacije ići na pregled? Koliko je muškaraca u BiH koji imaju želju nazočiti porodu svoje supruge?

Na ova i još mnoga pitanja odgovor smo potražili kod Dženite Kurtčehajić, specijaliste ginekologije i akušerstva iz Plave poliklinike u Tuzli.

Dženita je za Klix otkrila koja su to pitanja koja često muče žene, a koja se ne usude pitati. S druge strane, govorili smo i stvarima kojima pacijentice "izluđuju" svoje ginekologe te saznali je li svijest djevojaka/žena u BiH o važnosti ginekoloških pregleda dovoljno razvijena?

"Često se susrećemo s pitanjem smiju li žene imati spolne odnose u trudnoći. To je pitanje koje je uvijek stidljivo i koje nam pacijentice s nećkanjem postavljaju. Većina trudnica koje imaju urednu trudnoću, nemaju kontrakcije, nisu otvorene i nemaju druge probleme mogu imati odnose, ali uvijek u konzultaciji s ginekologom koji vodi trudnoću", pojašnjava Kurtčehajić.

S druge strane, postoje i druge dileme koje žene imaju u trudnoći, a koje dijele sa svojim ginekologom.

"Ne možemo reći da nas pacijentice izluđuju s pitanjima, jer ih mi ohrabrujemo da nema glupih pitanja i da pitaju sve što ih zanima. Ali, često nas pitaju smiju li se farbati u trudnoći, smiju li popravljati zube, čak i smiju li ići na fitness, voziti bicikl, role i slično", govori Kurtčehajić.

O tome trebaju li djevojke/žene dolaziti na ginekološki pregled za vrijeme menstruacije vodile su se često polemike u javnosti. Naša sugovornica otkrila je li to istina ili mit.

"Ginekološki pregled je svakoj ženi pomalo neugodan jer zalazi u vrlo intimno područje. Menstruacija je također, nešto što je izuzetno intimno, tako da je ginekološki pregled tijekom menstruacije još neugodniji nego inače i to je još jedan razlog da pacijentice ne dolaze ginekologu u tijekom mjesečnice. Međutim, medicinski gledano treba izbjegavati bimanuelni pregled zbog toga što postoji mogućnost da se male količine menstrualne krvi utisnu u jajovode i dovedu do endometrioze", kaže Kurtčehajić.

U posebnim slučajevima, kaže nam, kada žena ima produženo, obilno krvarenje ili neki drugi problem, ginekolog je taj koji će procijeniti je li neophodan ginekološki pregled i tad će ga i obaviti.

"Vaginalni ultrazvuk je velika pomoć u svim sličnim slučajevima, čak ginekolozi u nekim slučajevima traže ultrazvučni pregled pacijentica u menstruciji", pojašnjava sugovornica. 

Uvijek su zanimljivi i slučajevi kaže Dženita, u kojima muškarci žele nazočiti porodu svoje supruge. Jedan od takvih slučajeva dogodio se nedavno upravo u Plavoj poliklinici u Tuzli.

"Naše rodilište je koncipirano tako da i muževi budu nazočni porođaju i pruže podršku supruzi u tim važnim trenucima, tako da je to redovna pojava. Za prirodan porođaj nema posebne procedure, osim da se propisno obuku tijekom porođaja. Ukoliko otac želi nazočiti carskom rezu, tada mora imati sterilne nalaze brisa nosa i grla", kaže Kurtčehajić.

Nažalost, kroz razgovor dolazimo do zaključka da svijest žena o važnosti ginekoloških pregleda u našoj zemlji ipak nije na zavidnoj razini. 

"Na prvim ginekološkim pregledima često imamo situaciju da konstatiramo trudnoću, što bi indirektno značilo da su žene ranije stupile u spolne odnose, a stupanje u spolne odnose obavezuje na ginekološki pregled. S druge strane ginekološke preglede trebaju obavljati i žene koje nisu spolno aktivne zbog prevencije raznih stanja koja mogu zadesiti i ovu populacijsku skupinu", naglašava Kurtčehajić.