Podijeli članak

Na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec (45) za ubojstvo sestre Jasmine Dominić (23). Tijelo nesretne djevojke je nakon gotovo 19 godina pronađeno u škrinji u obiteljskoj kući Srnec.

Pred sucem Tomislavom Brđanovićem iskaz su dali vještaci iz Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić', Željko Sekulić i Marko Krešimir Abramović.

U nastavku rasprave iskaz su dali i vještaci iz Klinike za psihijatriju Vrapče, Goran Arbanas i Romeo Krajačić. 

Konstatirali su da je kod okrivljenice Smiljane Srnec utvrđen nizak prag tolerancije, latentna agresivnost, disocijalni poremećaj ličnosti, narcističke crte...

Rezultate su dobili nakon psihologijskog ispitivanja okrivljene.

U kliničkom razgovoru uočena je projekcija prebacivanja krivnje, a prepoznata je i opsesivna crta.

Prema iskazu vještaka, Smiljana ima poremećaj ličnosti što spada u duševne bolesti.

Smiljana je sama, kako su svjedočili sudski vještaci, rekla da je imala probleme u srednjoškolskom razdoblju. Govorila je kako se prebacivala iz škole u školu.

Prema riječima Smiljane, koje je ispričala psihijatrima, majka je otišla od kuće, a i otac je otišao od kuće što je moglo utjecati na razvoj njezinog ponašanja. 

Stručnjaci su izjavili kako su vještačili samo Smiljanu Srnec i nikoga drugog iz obitelji. 

Po nalazu od 1996. godine do danas liječila se antidepresivima. Tada je dijagnoza bila nesanica. 

Druga dijagnoza joj je postavljena nakon rođenja druge kćeri odnosno 2011. godine kada joj je dijagnosticiran anksiozni poremećaj.

Psihijatrima je kazala kako je imala dobar odnos sa sestrom i da joj je pomagala. Kasnije, kad se sestra bolje snašla na studiju i kad je otišla u Zagreb, odnosi su se prorijedili. Rjeđe su se čule i komunicirale.

Liječnicima je kazala i kako je znala da je Jasmina bila u vezi s oženjenim muškarcem, da je čuvala njezine tajne, prikrivala pred roditeljima, a da je kasnije za to saznala majka, rodbina. 

Vještaci su izjavili i kako im je u razgovoru rekla da je čak jedne godine umjesto Jasmine otišla raditi u Njemačku, a da su se posebno zbližile nakon rođenja Smiljanine kćeri Katarine.

Na upit Smiljaninog odvjetnika kakav je bio odnos majke Katarine i okrivljene, sudski vještak je odgovorio 'da ga nije opisivala kao nešto posebno. Bila je bliža sa sestrom nego s majkom.' 

Na oca se žalil da je pio. Da je znao reagirati neprimjereno, pa je jednom čak pozvala i policiju. No, da joj je otac bio podrška kad je bila trudna te joj obećao financijsku pomoć. S ocem je, prema onome što je kazala psihijatrima, imala prisan odnos, piše RTL.

Tijekom ovog iskaza, Srnec se rasplakala u sudnici.

Vještak je ustvrdio da ona sebe prikazuje u pozitivnom svjetlu. 

Odvjetnik je sudskog vještaka upitao je li Smiljana spomenula kakvu svoju manu, vještak je kazao da se brzo umara i da mu je govorila kako previše čisti. 

Kod Smiljane su stručnjaci utvrdili i nedostatak empatije. Odvjetnik je upitao prema kome, na što je vještak ustvrdio da u razgovoru s njom nisu dobili dojam empatije, ali konkretne počinitelje nije optužila.