Podijeli članak

Godinu i kusur političke stranke, prvenstveno SDA, izmišljaju razloge za neprovođenje izbornih rezultata i održavanje status quo. Ali zato brzinom munje reagiraju kada se dogode situacije kao što je deblokada deponije Uborak pokušavajući ubrati poneki politički poen. 

SDA se još jednom ponaša kao oporbena stranka i osuđuje ono što je jutros učinila policija tijekom deblokade mostarske deponije. SDA je dio vlasti i u Mostaru i u HNŽ-u, ali iz njihovog jutrošnjeg priopćenja to se ne može zaključiti. 

- Dužni smo apelirati na sve nadležne institucije, prvenstveno na Gradsku upravu Grada Mostara da uvaži opravdane argumente svojih građana iz naselja Vrapčići i Bijelo Polje, koji su još prije više mjeseci upozoravali na određene nepropisne aktivnosti, a ponajviše nepropisno odlaganje otpada svih vrsta, kojem nije mjesto na jednoj ovakvoj sanitarnoj deponiji, što samo po sebi nanosi ogromnu štetu našoj lokalnoj zajednici – Gradu Mostaru, ali i svim građanima, a najviše mještanima navedenih naselja te izravno utječe na zdravlje i normalan tijek života - piše u priopćenju SDA. 

Dodaju da se stalno zalažu za vladavinu prava i zakona te u skladu s tim pozivaju Grad Mostar da poštuje pravosnažno i konačno rješenje izdato od nadležnog Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH, te poduzme sve zakonom predviđene mjere za rješavanje ovog problema.

Promtno su reagirali i 'građani' iz Naše stranke koji su policiju optužili za nasilje prema ženama i djeci. Traže da Parlament Federacije BiH preuzme upravu nad gradom Mostarom, s obzirom na to da je ova institucija, između ostalih, produžavala mostarsku agoniju i politički vakuum bez izbora i Gradskog vijeća.

-Nećemo dozvoliti da sustav funkcionira samo kada treba prosipati silu nad ljudima, ovo nije policijska diktatura, ovo je demokratska zemlja i tražimo da se očituju i uključe svi, od Federalne vlade i Parlamenta, do Ombudsmana za ljudska prava", poručuje Ilma Baralija iz Naše stranke. 

Zanimljivo, Ilma i njezini istomišljenici nisu ovako reagirali kada je policija na isti način postupala sa radnicima Aluminija kao što je jutros postupala sa prosvjednicima na Uborku. Očito, 'građani' smatraju kako ovdje ima i građana drugog reda. Ili nacionalnosti?

Reagirao je i SDP, naravno, bacajući krivicu za događaje na hrvatske predstavnike u Vladi HNŽ, tako da se može reći kako bošnjačke stranke pokušavaju stvoriti sliku kako nemaju nikakve veze sa ovim pitanjima. A većina njih je bila u vlasti barem jedan mandat i imali su priliku rješavati pitanje o kojem su se jutros raspisali.