Podijeli članak

Samo dan nakon što je u javnost izbila afera sa Domom za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić, medije bosanskohercegovačkog javnog prostora poput šamara je zapljusnula još jedna potresna vijest i to o dječaku iz Neuma koji spava u automobilu jer su ga roditelji izbacili iz kuće.

Samu vijest medijima je proslijedila Facebook grupa „Probudi se Neume“. Neum se zaista probudio, no nakon početne bure emocija, ipak je trebalo stati na loptu i stvari ispitati kako se delikatna situacija ne bi još više produbila i to na štetu djeteta.

Dnevnik.ba kontaktirao je administratore grupe „Probudi se Neume“ kako bi dobili nešto širu sliku od one koju su mediji prenosili. Doznali smo tako kako tužna situacija sa dječakom traje već neko vrijeme, te da su nadležne službe opetovano alarmirane. Razlog sadašnjeg istupa u javnost potaknut je činjenicom da se unatoč tome situacija niti u jednom trenutku nije promijenila nabolje.

Pa čak ni nakon jučerašnjeg posjeta policije, socijalne službe i psihologa.

„Ne jedno nego sva djeca ove obitelji povremeno spavaju vani i nitko ništa ne poduzima. Dapače, svi govore da se ni mi ne petljamo, ali pitamo se shvaća li zapravo itko koliko je tom djetetu i toj djeci teško?“ – pitaju se administratori grupe koji zbog vlastite nesigurnosti još uvijek žele ostati anonimni.

Sve navode koje su poslali medijima potvrđuju kao istinite. Dijete je, kažu, uistinu bilo zlostavljano te je u više navrata noćilo izvan roditeljskog doma, a o svemu su, kao i svim prethodnim slučajevima vezanima za ovu obitelj, opetovano obavještavane nadležne službe.

Zapovjednik neumske policijske postaje Davor Barić za Dnevnik.ba ponovio je izjavu koju je prethodnog dana dao medijima, a u kojoj ističe kako je policija zajedno sa socijalnom službom, općinskim službenicima i psiholozima izašla na teren, no ističe kako u ovoj fazi policija i ne može učiniti više od toga.

„Sva postupanja vezana za slučaj sada su na socijalnoj službi koja će u suradnji s drugim instancama kao što je škola provjeriti sve okolnosti vezane za dijete“ – naglasio je Barić, te ponovio kako policija trenutno može samo pružati pomoć nadležnoj službi, te pratiti i nadzirati razvoj situacije.

Pandorina kutija zvana socijalna skrb

Na brojeve telefona koje je Centar Službe socijalne zaštite HNŽ ostavio na svojim mrežnim stranicama vezano za kontakte ispostave u Neumu, do pisanja ovog teksta se nitko nije javio.

Službene izjave o slučaju, kako nas obavještavaju u službi Socijalne zaštite pri Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi Vlade HNŽ u Mostaru, mogu dati isključivo djelatnici spomenute službe u Neumu.

Zanimljivost glede Socijalne službe u Neumu jest da ona kao takva zapravo i ne postoji. 

Općina Neum već dulje je vrijeme u potrazi za adekvatnim kadrom koji će vršiti službu stručnog suradnika- socijalnog radnika. Naime, dosad je dužnost socijalne službe obavljala Služba za opću upravu i društvene djelatnosti zbog čega je na adresu lokalne samouprave stizalo više primjedbi. Dovoljno je istaknuti kako u puno manjoj općini Ravno redovnu službu obavlja Ured socijalne skrbi Ravno, ili u Stocu, Centar za socijalni rad Stolac.

Zadnji natječaj kojega je Općina Neum objavila za zapošljavanje stručnog suradnika-socijalnog radnika izašao je 6. rujna 2019.-e, no još se uvijek ne zna je li netko po tom natječaju i zaposlen.

Agencija za državnu službu Federacije 24.listopada obavijestila je kandidate koji su se javili na Natječaj kako se polaganje Ispita općeg znanja za spomenuto radno mjesto održava u prostorijama Agencije 30. listopada, i to je zadnja informacija koju ovaj portal kao i sveukupna javnost ima po pitanju zapošljavanja adekvatnog kadra iz oblasti socijalne zaštite u Neumu.

Valja istaknuti kako se 2017. godine dogodila pomalo apsurdna situacija glede potrage za socijalnim radnikom kada je Općina Neum objavila Javni Oglas u kojemu je tražila vježbenika sa završenim smjerom socijalnog rada, pri čemu je jedan od glavnih uvjeta bio da osoba ne smije imati više od 25 godina. S obzirom da su ovime sve osobe sa adekvatnom stručnom spremom te 26 i više godina starosti automatski diskvalificirane, natječaj je uskoro poništen, a Neum se vratio svojoj „nemogućoj“ potrazi.

Osim što muku muči sa socijalnim radnikom, na području čitave lokalne zajednice i svih njezinih ustanova nikada nije postojao zaposlen niti psiholog koji bi surađivao s nepostojećim socijalnim radnikom. Kako Dnevnik.ba doznaje, u konkretnom slučaju devetogodišnjeg dječaka psiholog je pozvan iz jedne od susjednih jedinica lokalne samouprave.

Na veliku žalost, ne samo ove djece nego i svih onih kojima je stručna pomoć potrebna, u samom Neumu postoje adekvatno obrazovane osobe za rad na ovim poljima društvene djelatnosti, no zašto još uvijek nitko i nikada nije zaposlen, ostaje nam svima za razmišljati. Neki odgovori već i vise u zraku.

Nadati se stoga kako će makar ovaj nesretan slučaj sa dječakom iz automobila potaknuti neke pozitivne promjene. Prije svega za njega i njegovu obitelj, kojoj više nego očito treba ispravan i prije svega human pristup, a onda i za sve stanovnike ove lokalne zajednice koja je u svom navikavanju na prihvaćanje onoga što se ne bi smjelo prihvatiti i tolerirati, navikla i na guranje stvari pod tepih.

Neume, probudi se. Neum se probudio. Za nadati se da će ovaj put i nadležni čuti njihov vapaj.

Dnevnik.ba