Podijeli članak

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na izvanrednoj sjednici u petak u Mostaru raspravlja o Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa "korona zakonu" i potpori ekonomiji na području te županije.

Uoči sjednice predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago naglasio je kako se nada da će "korona zakon" biti usvojen i na narednoj sjednici dobiti i rebalans proračuna kojim će se osigurati sredstva za realizaciju spomenutoga zakona.

- Ono što je najbitnije u zakonu je subvencioniranje najniže neto plaće za sve poslovne subjekte koji su imali zabranu rada za vrijeme pandemije koronavirusa i formiranje fonda kojim će se subvencionirati kamate za sve poslovne subjekte koji bi se u narednim razdoblju kreditno zaduživali kod razvojne banke ili nekih drugih poslovnih banaka - kazao je Špago.

Kako je Špago pojasnio, to znači da će županijskim proračunom biti predviđena sredstva kojim će HNŽ plaćati kamate poslovnih subjekata koji budu uzimali kredite.

 Zastupnik SDP-a BiH u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević kaže kako je zakon nepravedan i bez ikakve financijske procjene. Smatra kako se određene stvari u zakonu moraju popraviti.

 Žuljević ističe da kriza nije pogodila sve sektore na isti način, pa ona ne može biti unificirana već se mora napraviti sustavna analiza.

 - Ono što smo predložili u amandmanima je da u postojećem proračunu postoji dodatnih 10 milijuna maraka koji se mogu prebaciti na stavku fonda, zato što smatramo da ne postoje paralelne potrebe financiranja bilo kakvim poticajnim načelima u ovoj godini, kada se spašavamo da zadržimo ono što u ovom momentu imamo kao dio ekonomskog sustava - kazao je Žuljević.

Kaže kako je nesustavan pristup generalno F BiH u rješavanju ove krize jer sada "imamo jedan dio mjera s razine F BiH, a jedna dio s razine županije".

 Predsjednik županijske vlade Nevenko Herceg ističe kako je za "korona zakon" i kvalitetnu razradu i konačno usuglašavanje očekivano trebalo nešto više vremena nego u nekim drugim županijama.

- Od početka sam upozoravao kako će federalni "korona zakon", u obliku u kojem je usvojen, glavninu tereta krize prebaciti na županije, gradove i općine. HNŽ se predloženim zakonskim rješenjem postavila krajnje odgovorno, potpuno razumijevajući financijsku situaciju u pojedinim gradovima i općinama. Županija je preuzela subvencioniranje najniže plaće za desetak tisuća pogođenih radnih mjesta u ugroženim gospodarskim sektorima, čime izravno rasterećujemo naše jedinice lokalne samouprave od ovoga iznimnog financijskog izazova - pojasnio je Herceg.

 Zakonom je, dodaje, otvoren prostor i za druge subvencije u gospodarstvu, uz jasno definirane uvjete. Utvrđena su oslobađanja od određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta (oslobađanje od plaćanja dijela tekuće koncesijske naknade i naknade za zakup poljoprivrednoga zemljišta, oslobađanje od plaćanja boravišne pristojbe i članarine Turističke zajednice te oslobađanje od plaćanja drugih administrativnih pristojbi), kao poticaj gospodarstvu i povećanje konkurentnosti na tržištu.

 Objasnio je također kako je u zakonu predviđeno i otvaranje kreditne linije s razvojnom bankom ili nekom drugom poslovnom bankom, a kreditni portfolio je 20 milijuna maraka, što je također ugrađeno u rebalans proračuna.

 Kako se moglo čuti uoći sjednice, uštede će se realizirati na materijalnim troškovima, izdacima za nabavku opreme, smanjenje izdataka za komunalne usluge, za energiju i drugih sredstava, a razni projekti koji su trebali zaživjeti neće biti realizirani.

 Na dnevnom redu sjednice naći će se i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti te Zakon o izmjenama Zakona o administrativnim taksama s tarifom administrativnih taksi HNŽ-a.