Podijeli članak

Lider talijanske ekstremne desnice Matteo Salvini pozvao je jučer svoje pristeše u borbu protiv "Europe elita" i prošlosti, na velikom skupu srodnih stranaka i pokreta u centru Milana.

"Ovdje nema ekstremista, nema rasista ni fašista. Ekstremisti su oni koji su 20 godina vladali Europom u ime siromaštva i nesigurnosti", rekao je Salvini u obraćanju desetinama tisuća pristaša na trgu ispred milanske katedrale. 

Okupljeni su su nosili plave zastave Salvinijeve stranke Liga a bilo je i nekoliko francuskih zastava u rukama pripadnika Nacionalnog okupljanja koje predvodi Marine Le Pen. 

U govoru koji je prethodio Salvinijevom, Le Pen je simbolično "pozajmila" svojim nacionalističkim saveznicima francusku himnu "Marseljezu", budući da je došao dan slave europskih zemalja. 

Salvini, šef Lige ali i talijanski vicepremijer i ministar unutarnjih poslova, pozvao je birače da masovno izađu na europske izbore 26. svibnja da bi pobijedili "ljevicu" i okrenuli leđa prošlosti. 

"Izbor je između prošlosti i budućnosti, između ulice i salona poslovne zajednice", naveo je on. 

Lider nizozemskih nacionalista Geert Wilders je poručio "Dosta islama" prije nego što je Marine Le Pen napala "oligarhiju bez dostignuća, bez korjena, bez duše, koja upravlja sa samo jednom ambicijom - potčinjavanje i razvodnjavanje naroda".

"Mi kažemo 'Ne' imigraciji koja potapa naše zemlje i koja dovodi u opasnost sigurnost naših naroda, naših društvenih veza i naših civilizacijskih vrijednosti", navela je Le Pen, govoreći o "višemilenijumskoj" Europi, "kćeri Atene i Rima, kršćanstva i Prosvjetiteljstva". Kako je navela, želja nacionalista je da "u Francuskoj žive kao Francuzi, u Italiji kao Talijani a u široj Europi kao Europljani".

Salvini je također rekao da religija koja tvrdi da žena vrijedi manje od muškarca za njega nikada ne može biti zakon.