Podijeli članak

U organizaciji Karijernog savjetovališta i Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru u utorak i srijedu održane su online radionice pisanja životopisa i motivacijskog pisma te pripreme za intervju za posao. Sudjelovalo je skoro 100 studenata Sveučilišta u Mostaru, a radionice je vodila doc. dr. sc. Ivona Čarapina–Zovko.

„Oduševljena sam idejom, radionicom i samim pristupom rada. Radionicu sam vidjela na Instagramu, odmah me zainteresiralo te sam se i prijavila, jer su teme bile stvari koje nas manje-više sve muče, tako da je dobro pomalo razmišljati o tome. Mislim da je svatko tko je prisustvovao mogao dobio neki vjetar u leđa te su vidjeli i drugu stranu i suštinu svega toga. Hvala svima koji su nam omogućili da se na ovakav način uputimo jer su meni jako dobro približili teme i obratili pažnju na mnoga pitanja koja dosad nisam znala. Svako iskustvo je dobro došlo i izdvojene vrijeme stvarno nije uzalud“, kazala je Paula Šarac, studentica 2. godine Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

Studenti su učili kako pravilno napisati životopis i motivacijsko pismo tako što su detaljno razradili njihove dijelove te saznali što je potrebno posebno naglasiti prilikom pisanja istih i koje su to najčešće pogreške koje činimo.

Marija Barun, studentica Fakulteta zdravstvenih studija kazala je kako su je obje radionice veoma dojmile jer su to teme koje svaka mlada osoba treba znati, a koje će im biti potrebne u budućnosti. „Pojedine stavke kod pisanja životopisa nisam znala te sam zahvalna na radionici koja mi je omogućila da naučim nešto novo i korisno. Druga radionica pripreme za intervju za posao bila mi je zanimljiva i prvenstveno zabavna jer smo imali priliku razgovarati o nečemu što nas čeka u bližoj budućnosti, postavljati pitanja i dobiti stručan odgovor. Osobito mi se dopao dio u kojem smo razgovarali o govoru tijela odnosno neverbalnoj komunikaciji koja je sama po sebi zanimljiva. Željela bih pohvaliti prof. Čarapina–Zovko koja je obje teme prezentirala na zanimljiv i shvatljiv način studentima. Dinamika same prezentacije i opuštenost razgovora su ono što me se najviše dojmilo“, ističe Barun.

Studenti su imali priliku naučiti koji su osnovni postupci intervjuiranja za posao, koji su najbolji načini za predstaviti vještine i sve stečene kvalifikacije te koje su najčešće pogreške koje kandidati čine prilikom intervjua.

Mila Kvesić, studentica Filozofskog fakulteta rekla je kako su radionice bile iznimno korisne za sve studente, ali posebno studente završnih godina. „Profesorica Čarapina-Zovko je na jednostavan i razumljiv način naglasila najvažnije aspekte pisanja životopisa i motivacijskog pisma te ukazala na što trebamo obratiti pozornost prilikom intervjua s potencijalnim poslodavcem. Radionice su bile poticajne te bi bilo dobro da svi studenti u budućnosti budu upoznati s praktičnim znanjima i savjetima prilikom potrage za poslom“, kazala je Kvesić. 

Radionice su bile i interaktivnog karaktera tako što je nakon svake radionice bilo vrijeme za razgovor, savjete, pitanja od strane studenata te njihove nejasnoće.

„Osobno sam bio na obje radionice i mislim da će mi koristiti preneseno znanje i iskustvo. S obzirom da sam student druge godine diplomskog studija uskoro me očekuje prva prijava za posao u struci, a samim tim i pisanje životopisa, motivacijskog pisma te priprema za intervju s potencijalnim poslodavcima. Voditeljica radionica, prof. Čarapina–Zovko, je jako lijepo i laički prenijela znanje i iskustvo na nas polaznike. Također, odgovori na pitanja od strane studenata, dodatno su pomogla da što bolje shvatim kako da se na što bolji način pripremim a ono što me očekuje“, kazao je Ivan Gadža, student Fakulteta zdravstvenih studija te istaknuo da mu se posebno svidjela radionica pripreme za intervju za posao jer do sada nije bio upoznat s dijelom odabira kandidata za određeno radno mjesto.