Podijeli članak

Danas se dodjeljuju Nobelove nagrade. To najuglednije svjetsko odličje nagrizeno je skandalima no usprkos svemu izgleda da je njegova reputacija još uvijek kompaktna.

10. prosinca svake godine oči svijeta uprte su u Stockholm i Švedsku gdje se tog dana dodjeljuje Nobelova nagrada. Navečer se održava Plavi bal u Gradskoj vijećnici koji se ovdje zove Fešta svih fešti. Ali iza blještave fasade, raskoši i građanske elegancije kriju se silovanja, smrtni medicinski eksperimenti nad pacijentima koji su imali ulogu pokusnih kunića.

Evo nekoliko skandala koji tresu Nobelovu nagradu.

Silovanja

Najteži udarac reputaciji Švedske Akademiji zadale su nedavno novine Dagens Nyheter kad su otkrile da je jedan od najjačih kulturnih profila, inače oženjen s članicom akademije, pjesnikinjom Katarinom Frostesson prijavljen policiji za osam silovanja, a 18 žena ga tereti za napastovanje. To se dogodilo u nekoliko stanova u vlasništvu Akademije, tvrde žrtve.

Žrtve njegove nepoželjne intime su članice akademije, kćerke članova Akademije te službenice Akademije. Bivši stalni tajnik Akademije Horace Engdahl zalagao se da se osumnjičenom nasilniku da doživotna umjetnička plaća. Taj za silovanja prijavljen kulturni profil vodi jednu asocijaciju koja je dobila milijunsku nadoknadu od Akademije.

Kulturni profil je isto tako dobitnik jednog od najznačajnijih švedskih odličja kojeg mu je dodijelio kralj. Švedska Akademija koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost povela je istragu i povukla mu pozivnicu za večernji Plavi bal u Gradskoj vijećnici.

Nepotizam

Švedska Akademija je bogata institucija koja u vlasništvu ima podosta zgrada u centru Stockholma. Vise stanova dodijeljeno je ne samo članovima Akademije već i njihovoj rodbini i djeci, što izaziva gnjev javnosti.

Užasne smrti u Nobelovoj bolnici

Tri osobe umrle su u sveučilišnoj bolnici Karolinska Instituta koji dodjeljuje Nobelovu nagradu za medicinu nakon što je nad njima izvršen medicinski eksperiment bez znanstvene osnove. Gostujući profesor Paolo Macchiarini, koji je imenovan za glavnog liječnika ugradio je umjetne dušnike od plastike trojici pacijenata. Te operacije su izvršene, a da znanstveno nije dokazano da metoda funkcionira. Pacijenti su umrli u teškim mukama.

Državni odvjetnik oslobodio je ovog talijanskog kirurga od krivnje za uzrok njihove smrti iz nehaja što je iznenadilo mnoge. Macchiarini je napokon ipak dobio otkaz, a zbog njega su pali i oni koji su ga podržavali: rektor medicinskog sveučilišta, dekan za istraživanje kao i članovi vijeća za istraživanje.

Otkaz je dao i tajnik u Nobelovom odboru koji dodjeljuje nagradu iz medicine Urban Lendahl. Smatram da sam učinio nekoliko krivih procjena i da bi zaštitio ugled Nobela odlučio sam odstupiti iz Nobelovog vijeća, izjavio je novinama Dagens Medicin. Vise švedskih liječnika zatražilo je da se zbog toga najmanje za dvije godine obustavi dodjela Nobelovih nagrada za medicinu. 

"Na taj način priznale bi se greške, a dala bi se i počast pacijentima koji su svojim životima platili promašaje ", napisao je između ostalog profesor kirurgije Bo Risberg u jednom debatnom članku.

Čudni dobitnici

Osim toga nekoliko je dobitnika izazvalo čuđenja i kritičari smatraju da je to lose za reputaciju Nobelove nagrade. Kao primjer promašenih dodjela navode se nagrada za književnost Bob Dylana , te za mir Aung Sans Suu Kui koja je ove godine definitivno pala s pijedestala jer nije spriječila etničko čišćenje i ubojstva u u Burmi.