Podijeli članak

Ženke crnoga ledenog kita stišavaju glasove kada komuniciraju sa svojom mladunčadi kako ih predatori ne bi prisluškivali, otkrili su znanstvenici.

Odrasli primjerci crnih ledenih kitova, ugrožene vrste koja živi u sjevernom Atlantiku, zbog svoje impozantne veličine nemaju prirodnih neprijatelja.

No s mladunčadi je drugačije te mogu biti metom predatora poput orki ili morskih pasa.

Znanstvenici su se koristili mikrofonima kako bi proučili glasovne navike tih kitova i otkrili da majka u paru s mladuncem stišava ton komunikacije. I dok se tipični odrasli crni ledeni kit može čuti s kilometra udaljenosti, razgovor majke i mladunca čujan je samo na stotinjak metara.

- Ti zvukovi su poput ljudskog šapta, kazala je biologinja Susan Parks sa Sveučilišta Syracusa. "Majka i dijete tako mogu ostati u kontaktu i pritom ne oglašavati svoju pristunost predatorima", prenosi HRT.

Drugim riječima, "minimalizira se rizik da ih predatori prisluškuju".

Vrste kitova koje love plijen, poput orki, oslanjaju se na zvukove kako bi ih locirali, jer je vidljivost u moru često loša. Članak je objavljen u časopisu Biology Letters.