Podijeli članak

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), podnijeli su Tužiteljstvu BiH, izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima, protiv tri osobe i jednog pravne osobe osumnjičenih za pranje novca i utaju poreza.

Naime, postoji sumnje da su počinili kazneno djelo iz člana 250. “Organizirani kriminal” KZ BiH u vezi s kaznenim djelima “Pranje novca” iz člana 209. stava (1), (2) i (3) KZ, “Porezna utaja” iz člana 267. stava (1) i (3), “Osnovi odgovornosti pravnog lica” iz člana 128. KZ Brčko distrikta BiH i kazneno djelo “Utaja poreza i doprinosa” iz člana 287. stava (1) i (3) KZ Republike Srpske.

Policijski službenici SIPA-e su u suradnji s organima za sprovođenje zakona Slovenije i drugih zemalja Europske unije, došli do podataka kako su prijavljena osoba u vremenskom razdoblju od 2013. do 2018. godine, u svojstvu odgovornih osoba u jednom pravnom licu iz BiH, odnosno kao fizička lica-obveznici poreza na dohodak, postupali kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, tako što su otvorili i u dogovoru raspolagali s više bankovnih računa kod komercijalnih banaka na području Slovenije, Austrije i Mađarske.

Njih su iskoristili za primanje novčanih sredstava po osnovu oporezivih prihoda stečenih u inozemstvu bez njihovog prijavljivanja nadležnim poreznim organima u Bosni i Hercegovini u ukupnom iznosu od oko 48 milijuna KM čime su izbjegli plaćanje poreznih obaveza u ukupnom iznosu od oko 4.8 milijuna KM.