Podijeli članak

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijela je izvještaj Tužiteljstvu BiH protiv Dijane Đuđić iz Prijedora i još dvije osobe zbog sumnje da su raznim krivičnim djelima oštetili proračun BiH za skoro 5 milijuna maraka, saznaje Srpskainfo.

Misteriozna Prijedorčanka Dijana Đuđić u živu javnosti je dospjela prošle godine nakon što je objavljena informacija da je dala pozajmicu od 450.000 eura predsjedniku Slovenske demokratske stranke (SDS) Janezu Janši. Tada je objavljeno i da se dovodi i u vezu s brojnim malverzacijama s novcem u zemljama Europske unije.

Podnesen izvještaj

Protiv Đuđićeve i još dvije osobe podnesen je izvještaj zbog sumnje da su počinili krivična djela organizirani kriminal, pranje novca i utaje poreza.

Inspektori SIPA, u suradnji s policijskim agencijama Slovenije i drugih zemalja Europske unije, došli su do saznanje da su osumnjičeni počinili krivična djela u razdoblju od 2013. do 2018.

"Oni su kao odgovorne osobe u jednoj tvrtki iz BiH postupali kao pripadnici grupe za organizirani kriminal tako što otvorili i u dogovoru raspolagali s više bankovnih računa kod komercijalnih banka na području Slovenije, Austrije i Mađarske. Te račune su koristili za primanje novca po osnovu oporezevih prihoda stečenih u inozemstvu, a bez njihovog prijavljivanja nadležnim poreznim tijelima u BiH", istaknuli su u SIPA-i.

Velike svote

Ti prihodi su bili u iznosu od oko 48 milijuna maraka, a neplaćanjem poreznih obaveza oštetili su proračun BiH za točno 4,8 milijuna maraka.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da su Đuđićeva i njeni suradnici oštetili proračun Republike Srpske za 1,9, a proračun Brčko distrikta za 2,9 milijuna maraka.

Prema njegovim riječima, na njihove račune legale su velike svote novca, koje su oni podizali. Tada se tim sredstvima gubio trag.

Više o ovoj aferi pročitajte OVDJE.