Podijeli članak

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su u okviru predmeta „Bosnalijek“, Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine podnijeli Izvještaj o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljima, protiv pet fizičkih osoba, jednog državljanina BiH i četiri strana državljana, kao i dvije strane pravne osobe. 

Kako je priopćeno iz SIPA-e, u izvještaju se navodi postojanje osnova sumnje da su spomenuta lica počinila kaznena djela „Organizirani kriminal“ iz člana 250. KZ BiH, u vezi sa kaznenim djelima „Zloupotreba položaja ili ovlasti“ iz člana 383. KZ FBiH i „Pranje novca“ iz člana 209. KZ BiH, prenosi N1.

Naime, istragom je utvrđeno da su navedene osobe u tijeku 2016. i 2017. godine, postupajući suprotno poslovnim interesima kompanije Bosnalijek DD Sarajevo, ustupili potraživanja od dva strana pravna lica, koja su uredno izvršavala svoje obaveze, također stranoj pravnoj osobi, koje je zadržalo za sebe najmanje 3.600.000 KM, a što je omogućeno zaključivanjem ugovora o ustupanju potraživanja i prikriveno obavljanjem transakcija između više europskih zemalja.

U istom periodu, navedene osobe su sredstva Bosnalijeka u višemilijunskom iznosu iskoristili za kupovinu dionica Bosnalijeka, što su prikrili obavljanjem transakcija između računa pravnih osoba iz ukupno šest zemalja, priopćeno je.