Podijeli članak

Tagovi

Središnje izborno povjerenstvo BiH ponovo je u problemu koji prijeti da ugrozi održavanje lokalnih izbora, i to iz razloga što nema gdje da skladišti izborni materijal jer im je Tužiteljstvo BiH još ranije naredilo da ne smiju uništiti 123 tone izbornog materijala s općih izbora 2018. godine.

Naime, Tužiteljstvo BiH obavijestilo je SIP BiH da mora da čuva kompletan materijal od općih izbora jer može biti predmet istrage. Taj materijal trenutno se nalazi u skladištu koje SIP iznajmljuje od jedne privatne osobe, a koje je, kako kažu u CIK, puno.

"Jučer sam bio u tom skladištu i mi imamo jedan veliki problem. Naše skladište je prepuno i tamo ne može stati više ni kutija, nijedan glasački listić. Mi smo već u problemu. To skladište moramo isprazniti da bismo mogli primiti izborni materijal koji već treba da počne stizati i ne znam kako ćemo riješiti taj problem", rekao je tijekom sjednice SIP-a održane u četvrtak Jovan Kalaba, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Zbog ovog problema Središnje izborno povjerenstvo BiH poslala je dopis Tužiteljstvu BiH kojim traže hitan sastanak s Gordanom Tadić, glavnim tužiteljicom Tužiteljstva BiH, ili nekim koga ona ovlasti, kako bi se pronašlo rješenje jer ako ostane sadašnja situacija od izbora 2020. godine neće biti ništa. U CIK-u predlažu ili da Tužiteljstvo BiH preuzme kompletan materijal ili da dostavi informacije o konkretnom materijalu koji se treba sačuvati, a ne da se čuva sve. U ovom trenutku u SIP BiH nema novac potreban za iznajmljivanje novog skladišta, niti ima vremena za proceduru iznajmljivanja s obzirom na to da je neophodno raspisivanje tendera, ali i određeno unutrašnje opremanje tog prostora za skladištenje izbornog materijala.

Inače, najveći dio ovog materijala odnosi se na glasačke listiće koji se prema internim aktima SIP BiH uništavaju nakon godinu dana, i to upravo iz razloga da se oslobodi prostor za novi glasački materijal.

"Mi sa skladištem koje je pretrpano ne možemo da provedemo lokalne izbore. Dopis Tužiteljstva BiH je da čuvamo sve jer sve može biti predmet istrage. Spremni smo da čuvamo sav materijal koji detektuje Tužiteljstvo BiH, a u slučaju da je sav izborni materijal predmet istrage, dobrovoljno ga ustupamo Tužiteljstvu BiH, svih 123 tone, pa neka ga deponuju u Tužiteljstvu BiH", rekao je Željko Bakalar, predsjednik SIP BiH, naglašavajući da skladište nije u funkciji za sprovođenje izbora 2020. godine sve dok se ne riješi problem sa starim izbornim materijalom.

U petak smo pokušali dobiti odgovor i od Tužiteljstva BiH zbog čega su naredili da se čuva kompletan izborni materijal i da li su eventualno spremni da ga oni preuzmu, međutim na postavljena pitanja nismo dobili odgovor.

Osim problema skladištenja, SIP BiH ima problem i s nedavno završenim tenderom, na kojem je kao najpovoljnijeg ponuđača za štampanje glasačkih listića izabrala firmu "Unioninvestplastika" iz Sarajeva. Na ovu odluku SIP-a se žalio konzorcijem ponuđača na čelu s banjalučkom firmom "Atlantik bb", koja je u toj žalbi navela da izabrana firma nema kapacitet za taj posao, a konačnu riječ o svemu daće Kancelarija za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine, pišu Nezavisne.