Podijeli članak

Na spomen sezonskog rada, prva asocijacija građanima BiH uglavnom je rad na Jadranu u tijeku ljetnih mjeseci. Međutim sezonskih poslova ima i u BiH. Uglavnom su to poslovi na berbi voća i povrća na plantažama diljem zemlje. Koliko je veliki broj građana koji su spremni na ovaj način, bar privremeno se zaposliti govoori i podatak iz čapljinske tvrtke "Agroherc" koja je početkom srpnja objavila natječaj za sto sezonskih radnika za berbu jabuka. "Nema više slobodnih mjesta, već smo popunili traženi broj radnika", kazao nam je uposlenik tvrtke "Agroherc" kojem su se svi zainteresirani za ovaj posao mogli prijaviti. Prema njegovim riječima za nepuna dva dana od oglašavanja za slobodna radna mjesta prijavilo se traženih sto sezonaca spremnih narednih nekoliko mjeseci svoj kruh zarađivati na plantažama u Višićima.

"Mi već godinama imamo stalne ljude koji obavljaju poslove na plantažama, međutim sad nam je trebalo pojačanje, sezonci koji već godinama rade za nas nisu nam bili dovoljni za obavljanje povećanog obima posla", kazali su nam u Agrohercu. Voćnjaci čapljinskog "Agroherca" u Višićima prostiru se na oko 60 hektara. S obzirom da nije bilo vremenskih nepogoda u tvrtci očekuju dobar urod. Berba jabuka prilika je za privremeni posao i zaradu za novih 100 sezonaca spremnih na rad na plantažama. "Ove godine smo proširili proizvodnju i vjerujte da je i nas iznenadio obim posla i da nam treba toliki broj radnika", ističu u Agrrohercu. Različit je profil i dob osoba koje obavljaju sezonske poslove na branju voća u Hercegovini. "Na natječaj su se javile ekipe berača koje sezonske poslove već duže vrijeme obavljaju u Hrvatskoj točnije u Vrgorcu i sad su došli kod nas, a pored njih uglavnom studenti, od prilike više od pola sezonaca su studenti", ističu u Agrohercu. Na berbi se može zaraditi dnevno oko 25 do 30 maraka, radi se dosta kratko zbog vrućina, radno vrijeme je od od 5 do 12 sati. "Mi imamo oko 150 sezonaca koji već godinama rade za nas na branju bresaka i rezidbi vinograda, međutim ovo sad je bila potreba za dodatnih 100 radnika koje smo morali animirati putem sredstava informiranja", kazali su u Agrohercu. Poslova na plantažama ima tokom cijele godine čak i zimi kada se obavljaju rezidbe..

Pored Čapljine, sezonskih poslova u voćnjacima ima i u Mostaru. Najčešće su to poslovi na berbi grožđa na nekoj od plantaža sjeverno ili južno od Mostara, gdje se i angažira najveći broj osoba. Jedna od tvrtki koja se bavi uzgojem voća i povrća te zapošljavanjem sezonskih radnika na plantažama je i Jaffa komerc iz Blagaja. "Ljudi se sami javljaju u potrazi za sezonskim poslovima i to su uglavnom iste osobe kroz duži niz godina. Najčešće je riječ o lokalnom stanovništvu, tj. stanovništvu od Drežnice do Stoca. Sad je sezona bresaka i a i grožđe je stiglo za branje tako da su sezonci angažirani na branju ove dvije vrste voća., kazao nam je Nedim Badžak, direktor tvrtke Jaffa Komerc. U zimskom periodu posla za sezonce na ovim plantažama nema, ali zato kroz ostala tri godišnja doba na ovaj način mogu zaraditi nešto novca i naj taj način povećati svoj budžet