Podijeli članak

Srpski Blic piše da posjeduje dijelove sudske rasprave Severine i Milana Popovića na temu obrazovanja njihovog sina Aleksandra.

Sudeći prema objavljenim dijelovima, bivši partneri ne mogu se dogovoriti u kojoj osnovnu školu bi se Aleksandar trebao upisati. Milan predlaže Američku internacionalnu školu u Zagrebu, dok Severina želi da Aleksandar pohađa jednu zagrebačku "poluprivatnu-polujavnu" školu koja također ima internacionalni program. 

"Smatram da Američka internacionalna škola ima mnoge prednosti za našeg sina. Zbog vjerojatnosti da će život provoditi u raznim zemljama širom svijeta (zbog roditelja koji su iz različitih država) u njegovom je najboljem interesu da stekne savršeno znanje engleskog jezika i dobije diplomu koja bi mu omogućila upis u bilo koju internacionalnu školu u bilo kojoj zemlji", Milanova je izjava koju je Severina navodno dobila preko njegovih odvjetnika.

Nabrojio je i neke pogodnosti zbog kojih misli da bi škola bila savršen izbor za Aleksandra poput lokacije, jer je na pola puta između njegovog i Severininog zagrebačkog stana, zatim je naveo da se radi o "najsuvremenijoj obrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj, ako ne i na Balkanu", privlači ga i to što su predavači iz engleskog govornog područja, zatim osiguranje u školi te činjenica da, pored osnovnog, nudi i srednje obrazovanje.

Severinini argumenti su da je, kako navodi srpski list, Aleksandar Hrvat koji od rođenja živi u Zagrebu te smatra da bi on najprije trebao učiti materinji jezik, a zatim strane jezike.

"On je u vrtiću počeo učiti pisati na hrvatskom, a u osnovnoj školi mora savršeno naučiti prvenstveno svoj maternji jezik, a tek potom i strane jezike", glavni je Severinin argument, dok je Milan izrazio zabrinutost da bi Aleksandar mogao biti diskriminiran u školi jer mu je otac Srbin.

"Kao primjer navodim da djeca u toj školi obilježavaju dan pada Vukovara i da bi Aleksandar mogao biti izložen diskriminaciji vršnjaka", tvrdi Milan.

"Prije svega, Aleksandar je Hrvat, pa nema razloga da bude žrtva diskriminacije drugih Hrvata. Godišnjicu pada Vukovara, godišnjicu Oluje i slično obilježava cijela Hrvatska te je riječ o dijelu povijesti o kojem će Aleksandar, kao i svako drugo dijete, učiti u školi", zaključila je Severina.