Podijeli članak

Ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da se na Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, gdje je razgovarao s pacijentima oboljelim od novog koronavirusa, poštuju sve mjere zaštite te pruža neophodna pomoć i njega.

- Disciplina i odgovornost ne samo medicinara, već i stanovništva, najbolji je odgovor na pojavu i širenje koronavirusa – rekao je Šeranić.

Ta, ali i druge zdravstvene ustanove, kako je naveo, imaju odgovornost da pruže njegu ljudima s tom infekcijom.

Načelnica Klinike za zarazne bolesti Antonija Verhaz je precizirala da raspolažu s neophodnom opremom za liječenje najtežih kliničkih formi obostranih upala pluća.

- Sve je pod kontrolom, ne trebamo se bojati, ali je izuzetno važno da svi građani znaju kako se treba prevenirati ova infekcija – rekla je Verhaz novinarima.

Generalni direktor UKC-a Vladom Đajićem je rekao da se u Klinici za infektivne bolesti poštuju svi principi terapije, dijagnostike i tretmana oboljelih pacijenata, te istovremeno i zaštita zaposlenih.

Predsjednik Tima za praćenje provođenja mjera Stožera za izvanredne situacije RS Nenad Stevandić je istaknuto da su spremni da se suoče i s težim oblicima ove infekcije te da su određeni životi već spašeni.

U UKC-u je smješteno 39 pacijenata s teškom kliničkom slikom, šest je na respiratorima, a u izolaciji je devet osoba.