Podijeli članak

Tagovi

Iako je snijeg prestao padati, na području općine Pale u FBIH u kojoj je jučer proglašeno stanje prirodne katastrofe i dalje je teška situacija zbog velikih snježnih padalina koje su blokirale pristup selima na ovom području.

"To su sela Vražalice, Čemernica, Donja Vinča, Petrovići, Brdarići, Datelji, Komrani, Revidol, Brojnići i Lunje. Ovdje su starije osobe koje imaju potrebu za medicinskim intervencijama ili osobe u stanju socijalne potrebe. Danas su na terenu i predstavnici Županijske Uprave civilne zaštite sa kojima vršimo obilazak kako bi sagledali situaciju i dogovorili što dalje", kazao je Munir Radača, pomoćnik načelnika općine Pale u FBIH.

Radača ističe kako su padaline izazvale velike probleme, posebno naslage snijega koje zahtjevaju dodatno čišćenje, piše Klix.ba.

"Moramo angažirati jače strojeve kako bi oslobodili prilaze selima. Već su naredbe proslijeđene tvrtkama koje posjeduju tu mehanizaciju. Prema Županijskom stožeru bit će upućeni određeni zahtjevi za interventnu pomoć jer mi ne raspolažemo s dovoljno izvornih prihoda kojima bi mogli financirati izvanredne intervencije", ističe Radača.

Glavni putni pravac prema Goraždu, regionalna cesta R-445 je prohodna, kao i magistralna cesta prema Sarajevu međutim promet se odvija otežano.

Zbog novih padalina problema ima i na drugim dijelovima ove županije, a u pojedinim selima na području Općine Foča u F BiH došlo je i do prekida telekomunikacija. Tako je visina snijega u Jabuci od 30 do 70 cm dok su u selima Božanovići, Smjeća, Mazlina i Kozarevići prekinute telefonske veze. U općini Foča u FBIH ističu da su poduzeli dodatne mjere s obzirom da na ovom području žive uglavnom starije osobe.

Magistralna cesta Ustikolina – Trnovo je prohodna, međutim čišćenje otežava snijeg od prevoja Grebak prema Delijašu i Trnovu koji je oko 100 centimetara.