Podijeli članak

Više desetaka tisuća osoba prosvjedovalo je u Erevanu na poziv oporbenog čelnika Nikole Pašinjana, zastupnika u parlamentu koji traži vlast i prijevremene parlamentarne izbore, dva dana nakon ostavke premijera Serža Sargsjana.

Zastupnik Pašinjan (42) izjavio je u utorak da je "spreman voditi zemlju ako mu narod povjeri tu odgovornost".

U srijedu je oporbeni blok Jelk objavio da je odlučio predložiti imenovanje Nikole Pašinjana za premijera, što je funkcija koja u toj zemlji ima veću snagu od uglavnom počasne funkcije predsjednika.

"Republikanska stranka mora otići"

Kada njegova kandidatura bude predana na izglasavanje u parlamentu, Pašinjan će trebati 53 glasa da bi bio izabran. Za sada može računati na podršku 40 zastupnika, rekao je jedan dužnosnik tog Jelka.

Republikanska stranka Serža Sargsjana, u kojoj je i privremeni premijer Karen Karapetian, imala je dosad 65 mjesta u parlamentu od ukupno 105, s bliskim saveznikom Armenskom revolucionarnom federacijom (FRA), koja je tijekom večeri najavila da napušta koaliciju na vlasti.

Nakon odlaska FRA, Republikanska strana sa svojih 58 mjesta ima izgleda izabrati svog novog kandidata, ali tu opciju odbacuje Nikol Pašinjan.

"Republikanska stranka mora otići. Svi republikanci moraju priznati pobjedu naroda", izvikivao je u srijedu Pašinjan dok je marširao Erevanom na čelu povorke više tisuća svojih pobornika. 

Taj oporbeni čelnik je također ocijenio "neprihvatljivim da jedan predstavnik te stranke ostane privremeni premijer do organiziranja prijevremenih izbora".

U Erevanu su deseci tisuća osoba izašli na ulice u srijedu na njegov poziv, skandirajući "Nikol, naš premijer" i "Mi smo gazde u našoj zemlji", prenosi AFP.

Kriza u Armeniji

O krizi u Armeniji telefonski su razgovarali armenski predsjednik Armen Sarkisjan i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Složili su se, kako se kaže u priopćenju Kremlja, da političke snage u Armeniji trebaju pokazati suzdržanost i biti spremne riješiti političku krizu pregovorima.

Armenija je ruska saveznica, a Moskva, koja ima dvije vojne baze u Armeniji, pažljivo prati tamošnji razvoj događaja.

Zbog političke krize u zemlji na ulice su izašli deseci tisuća ljudi u zadnja dva tjedna kako bi prosvjedovali protiv vlade, a prosvjedi su dostigli vrhunac u ponedjeljak kada je Sargsjan podnio ostavku na dužnost premijera.

Sargsjan, bliski saveznik ruskoga predsjednika, posljednjih deset godina obnašao je predsjedničku dužnost. Njegov drugi i posljednji mandat predsjednika završio je u ožujku, a nakon što ga je parlament imenovao premijerom, na ulice su izašli nezadovoljni građani tražeći njegovu ostavku. 

Prosvjednici na čelu s Pašinjanom optužili su Sargsjana za manipulaciju ustavom kako bi ostao na vlasti, a nakon njegove ostavke krenulo je slavlje, prenosi Hina.